Регистрация

Кръвната група определя какво да ядем

11 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 5705
Кръвната група определя какво да ядем

Всеки човек има генетична непоносимост към едни продукти, а други му действат благоприятно.

Любопитен факт е, че в далечното минало хората не са имали отделни кръвни групи, както днес. Кръвта им е била абсолютно еднаква (познатата днес група 0) и ако тогава съществуваше кръвопреливане, то съвместим донор на един човек можеше да е всеки. Формирането на 0, А, Б и АБ се е случило когато племена и родове са се разцепили и всеки се е установил в различен ареал, където се е хранел с различни храни. И до днес се забелязва, че хората, които произхождат от ловуващи племена са предимно с кръвна група 0, народите, приемащи мляко и яйца и по-малко житни култури са с А, тези, които комбинират месо и житни култури – с Б и с АБ - склонните към вегетарианство и веганство. Пръв д-р Питър Д`Адамо създава диета според кръвната група, изследвайки обстойно по какъв начин влияят на метаболизма и стомашната киселинност различни продукти и обработката им.

Какво да ядат хората с кръвна група 0? Тяхната стомашна киселинност е висока, а те са създадени да бъдат месоядни. Ако сте в тази „категория“, то най-вероятно вашите далечни предци са били ловци, така че ви е генетично заложено, а и тялото ви е привикнало да се храните с мръвки. Не се притеснявайте – бързият ви метаболизъм и активната ви храносмителна система няма да се затруднят при обработката им. Ако искате да свалите тегло, яжте морски дарове (но не и в пушено състояние), броколи и спанак и червени меса. За отслабването ви ще допринесат и напитки като сок от ананс, боровинки, кайсия, домати и моркови. Плодовете, които най-лесно разграждате са сливи, смокини, боровинки, череши, кайсии, праскови, малини, касис, гуава, киви, лимон, манго, ябълка, нектарини, папая, ананас, банани, круши, грейпфрут, диня, грозде, стафиди, къпини. Не приемайте ягоди, мандарини, пъпеши и портокали. Противопоказателни за вас са пшеницата и царевицата, които ще забавят метаболизма ви.  От зеленчуците не е добре да си хапвате зеле, особено брюкселско, карфиол и марули. Знайте, че те забавят метаболизма ви, но можете да ги използвате, ако искате да качите някой килограм.

Какво е препоръчителното меню за група А? Вие произхождате от земеделци и имате чувствителна храносмилателна система, затова заложете на дарове от природата, които са преминали през минимална обработка. Единствените подходящи за вас меса са птичите, затова опитайте се да ограничите консумацията на червени мръвки. Филето от бяла риба също може да остане в менюто ви, но не се нахвърляйте на деликатеси като калмари, черен хайвер и жабешки бутчета. Полезни за вас за бобовите култури, грах, леща. За разлика от другите групи, повечето зеленчуци ви влияят добре. Добре е обаче да не са абсолютно пресни, тъй като ще повишат нивото ви на киселинност. Смело си хапвайте и плодове. Забранените са портокали, мандарини, пъпеши, банани, кокосов орех, манго и папая.  За да се радвате на добър метаболизъм обаче ще трябва да ограничите млечните продукти, яйцата, пшеницата и – за съжаление – всички видове сирена на млечна основа. Алкохолът не ви понася с изключение на червеното вино.

Как да се хранят хората с кръвна група Б? От месата най-благоприятни за вас са агнешкото и заешкото. Пилешкото не ви понася. Полезни са рибите сьомга, треска и пъстърва, но не се препоръчват ракообразни. От всички групи, вие сте единствените, на които млечните продукти влияят позитивно. Честито!  Бобовите растения са ви неутрални, от тях позитиви могат да ви донесат единствено леща и нахут.  От зеленчуците експерти препоръчват зеле, рукола, магданоз, спанак, лапад. Не се нахвърляйте на домати, царевица, черни маслини, тиква, артишок, репички и авокадо. За вашата кръвна група ядките са табу.

Хранителен режим за хората с кръвна група АБ. Тук вече проблемът е строго индивидуален. На едни от вас се отразява добре диетата за група А, а на други – за Б. От месата благоприятно ви действа консумацията на агнешко, пуешко и заешко, за сметка на телешко, пилешко, свинско и дивеч. От рибите заложете на речните, за сметка на всякакви морски дарове. Можете да си хапвате млечни продукти, стига да е умерено. От всичко групи само за вас е добре да консумирате жито, царевица, ръж, ориз и направените от тях брашна. За съжаление вие сте групата с най-слаба имунна система, но затова са ви разрешени почти всички плодове, без портокал, манго, кокосов орех и банан. Особени облаги за здравето си можете да извлечете от ананас, грейпфрут, лимон, киви, боровинки и череши. Камбите и артишокът са единствените вредни за вас зеленчуци.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Правилно хранене на хората с кръвна група АБ

Носителите на кръвна група АБ не бива да прекаляват с яденето на яйца, но могат да си хапват спокойно зърнени култури, нискомаслени млечни продукти, з виж още »

Хранителен режим за кръвна група Б

Хората с Б кръвна група могат да консумират яйца, млечни продукти и агнешко, но е добре да избягват бялото брашно и пилешкото месо. виж още »

Правилно хранене на кръвна група А

Носителите на А-кръвна група са потомци на вегетарианци, затова трябва да ограничат месните продукти и да се хранят с плодове и зеленчуци. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта