Регистрация

Къпината – едновременно Панацея и Афродита

10 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 3441
Къпината – едновременно Панацея и Афродита

Къпините са на второ място в световната скала за най-силни антиоксиданти.

Летният сезон е подиум, на който се качват множество плодове в България, но няма как да не обърнем особено внимание на един от тях – къпината. Автентичният й вкус я прави любим плод на деца и възрастни, а малките й размери и привлекателен вид – прекрасна ароматна украса в кулинарията. Леко киселите й сокове са сладък спасител от жегите, но освен всички тези позитиви, синкаво-черният мъник има скрити свойства, които ни даряват със здраве и красота – още една причина да не спираме да си го хапваме, докато можем да го намерим в свежо състояние по пазарите, магазините или директно на храста.

В скалата за Капацитет на абсорбиране на кислородни радикали, която се съставя от Американския Щатски департамент по земеделието къпината се нарежда на второ място. Или иначе казано – американски учени са доказали, че тя е носител на сребърен медал за най-силен антиоксидант в света. Което означава, че има изключителна мощ да се бори с всякакви токсини и тежки метали в тялото, които могат да попречат на пълноценното му функциониране и да доведат до разболяване.

Къпините са изключително полезни за превенция от заболявания на храносмилателната и отделителната система. Още в миналото те са били използвани за лечение на колит и дори язва. Народните медици са ги препоръчвали на пациенти с проблеми на черния дроб и дихателните пътища, както и на хора, които се отпускат в консумацията на алкохол. Плодът е подходящ за успокояване на жлъчни дразнения.

Наскоро учени откриха, че яденето на къпини предотвратява начален стадий на рак на дебелото черво с успеваемост близо 60% при животни. Това бе малка част от експеримент, който доказва, че като цяло плодове и зеленчуци, които са оцветени в лилаво предотвратяват развитието на ракови клетки в организма.

Наситеността на къпините със соли – калиеви, магнезиеви, фосфорни, калциеви и медни, както и с аскорбинова киселина – по-известна като витамин С действат разкрасително на тялото, заздравяват костната система и предпазват от мозъчни заболявания – най-вече от алцхаймер и паркинсон.

Затова, ако искате да бъдете здрави и красиви както богините Панацея и Афродита, хапвайте си на вола къпинки. Знайте, че дори и в изсушени състояние, те запазват голяма част не само от вкуса си, но и от полезните си съставки. Дори и в компоти, мармалади и сладка, тяхната консумация няма да ви навреди.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет причини защо да ядем ягоди

Ягодите носят щастие, полезни са за очите, сърцето, мозъка и предпазват от тумор. виж още »

Динята сваля температура и помага при изгаряния

Плодовете от бостана борят заболявания на отделителната система и изчистват акнето. виж още »

Разлики между отделните сортове круши и за какво ги използваме

Някои круши са по-подходящи за компоти и сладка, други стават единствено за директна консумация. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта