Регистрация

Кои меса се усвояват най-трудно

08 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 1639
Кои меса се усвояват най-трудно

Полезното месо може да се окаже тежък товар за храносмилателната система.

 

Лятото си отиде, а с него и навиците да се хапват пресни плодове и зеленчуци избледняват пред нуждата на организма да си добави протеин и мазнини от най-добрия в тази задача източник – месото. Студеното време си е „мръвчено“ време – българинът е научен така от поколения, а и има логика в това меню, защото човек, както и животните натрупва подкожни мазнини като депо за топлина през зимата.

 

Колко месо може да се яде през зимата? Отговорът на този въпрос е индивидуален за всеки човек. Зависи от навиците и поносимостта на организма. Някои могат да си хапват мръвки ежедневно, други е добре да се ограничават до един път в седмицата. Според кръвната група, най-благоприятно е месото за хората с кръвна група 0, а онези с Б имат най-голяма нетолерантност. Но ако в дълъг период от време сте се хранели с определени количества месо, най-добре е да не променяте навиците си драстично, освен ако няма здравословна причина за това. Промяната в начина на живот (започване или отказ от актвно спортуване, заседяване, стрес, напредване на възрастта, бременност) също е от основните фактори, с които е добре човек да се съобрази.

 

Какво месо да ям? Прясно, екологично чисто и минимално сготвено, но в границите на безопасното. Този отговор обобщава вижданията на диетолози и хранителни експерти, които не са привърженици на вегетарианските и веганските режими. Физиотерапевът Марина Ваулина обяснява пред Вечерней Москвой, че колкото по-сготвено е дадено месо, толкова повече товари храносмилателната система и толкова по-малко полезни качества има. Тя сравнява вареното и печеното на барбекю месо – дори и да са от един и същи вид и партида, първото е полезно, а второто – канцерогенно.

 

Как да се избират, готвят и сервират полезни меса? След като сте избрали възможно най-чистите и пресни мръвки, потърсете с какво да ги съчетаете. Зеленчуците са идеални, някои въглехидрати като ориз, киноа, елда, леща, фасул, овесени ядки, са допустими, а тестените изделия и картофите са лоши комбинации. Не се препоръчва също меню от месо с голямо количество млечен продкт или пресни плодове. Изберете щадящ вариант на готвене – на пара, задушено или варено. Избягвайте печенето на висок градус и пърженето. Освен това се стремете да не купувате месни продукти с дълъг срок на годност; да не размразявате и замразявате месата многократно и да не ги карате да ви чакат няколко дни в хладилника, съветва още експертът.

Кои меса се усвояват най-трудно? За разграждането на хапнатите мръвки участват различни видове киселини, обяснява Ваулина. Най-сложни са тези, които се изискват при хранене с гъше и патешко, а на следващ етап - агнешко и свинско. Затова е добре да не се приемат ежедневно и да се оставя по-продължително време за работа на стомаха след хапването им. За да улесните храносмилането им, не ги комбинирайте с много продукти. Все пак горепосочените меса имат своя принос за здравето на тялото и не е нужно да се изключват от менюто.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко е вредно пилешкото в хранителната верига

Птичето месо в широката хранителна верига носи повече негативи на тялото и здравето, отколкото блага. Затова не прекалявайте с богатата на протеин мръ виж още »

Най-често срещаните Е-та в колбасите

Някои от добавките са разрешени и не крият рискове за здравето, докато други са съмнителни и в по-големи дози вредят на човека.   виж още »

600 г месо седмично – не повече

В немските обществени хранителни заведения въвеждат постен ден. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта