Регистрация

Кои есенни плодове за какво са полезни

26 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 1195
Кои есенни плодове за какво са полезни

Плодовете през есента имат вкусната функция да подготвят тялото за зимните студове.

 

Есента пристига със своята вълшебна пръчица и обагря листата на дърветата и тревите по полето в златни нюанси. А последните дарове на природата вече са готови за събиране. Земята има за цел да даде на организма щедър букет от витамини и минерали, с чиито запаси тялото да посрещне в добра форма студените месеци и периода на оскъдна прясна храна. Ето защо фруктиерите през есента са препълнени с пресни вкусотии и ядки. А за какво са полезни най-известните есенни плодове – ще разкажем сега.

1. Ябълките са красота и младост. Те са изключително богати на витамин А, който се натрупва в тялото и остава там дълго време. Фибрите и пектините регулират работата на стомаха и червата, цинкът повишава имунитета в комбинация с витамин С. А цялостният букет от витамини А, D, C и В се грижи едновременно за красотата на кожата, поддържането на млади клетки и устойчивостта към простудни заболявания.

Рецепта за бисквити с ябълки, масло и извара

2. Крушата се грижи за тялото отвътре. Тя съдържа по-малко пектини от ябълките, но за сметка на това фибрите в нея са почти двойно повече. Съчетани с важни микроелементи, те спомагат горенето на мазнини и поддържането на здрава храносмилателна система. Хапването на една круша на ден понижава нивата на лошия холестерол, прочиства кръвоносните съдове и подпомага работата на сърцето. Крушата е полезна профилактика срещу диабети тип 2 и остеопороза.

Рецепта за тарт от карамелизирани круши в тесто

3. Тиквата вдига либидото и гарантира добро зрение през зимата. Когато дойдат месеците на оскъдна светлина, очите започват да страдат. Именно витамините и бета-каротините в тиквата се грижат за здравината на очния нерв и добрата функция на тръбичките в окото. Голямата оранжева топка е идеална за пречистване на храносмилателната система и има славата на естествен афродизиак. Подхранва кожата и я подготвя за срещата със студовете.

Рецепта за млечна супа с тиква

4. Гроздето пази от възпаления и подобрява здравината на костите. Това е факт поради високото съдържание на калий в зърната му. Те спомагат усвояването на калция и се грижат за силата на опорно-двигателната система. Хапването им подсилва мускулите и работата на мозъка, който е по-муден, когато вън не грее силно слънце. Експертите го препоръчват при борба с вътрешни и кожни възпаления и като естествен антиоксидант, забавящ стареенето.

Рецепта за листна салата с грозде и пилешко

5. Мушмулите благоприятстват функциите на ендокринните жлези. С модерния начин на живот и хранене в блюдото на хората често липсват важни микроелементи, които да подпомогнат работата на щитовидната, надбъбречната и хипофизната жлеза. В мушмула сякаш всички важни вещества са се скупчили, за да дадат на тялото шанс да попълни дефицитите. Още от древността мушмули са влизали в менюто на дами с наднормено тегло, слаби нерви, невъзможност да заченат и при проблеми със съня. Днес вече науката е доказала, че тялото живее по-балансирано, когато получи ценните вещества, намиращи се в мушмула.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Есенна грижа за лице от кухнята

Цялостно почистване на лицето с хранителни продукти.   виж още »

Есенна детоксикация – защо и как да я направим

Прочистете тялото си за седмица от натрупаните летни пороци с една благодатна за тялото есенна диета. виж още »

Този уикенд: Да направим сладкиш с есенни плодове

Семеен сладкиш с ябълки, круши и грозде, който да ухае на есен. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта