Регистрация

Козунаци с вредни съставки заливат българския пазар по Великден

02 Apr 2018   /   nina123   /   Видяна: 2725
Козунаци с вредни съставки заливат българския пазар по Великден

Народът търси евтин продукт, но в козунак за 2 лв. не бива да се очаква, че има яйца, масло или мляко, обяснява председателят на Активни потребители Богомил Николов.

 

Купените козунаци ни спестяват пари и време, но за сметка на здравето, подчерта председателят на асоциация Активни потребители Богомил Николов в интервю в предаването България сутрин по Bulgaria On Air. Оказва се, че с времето и навлизането на оцветители, консерванти и подобрители в повечето хранителни продукти на пазара българинът свиква с тяхното съществуване и дори не се впечатлява от броя и вида им. Но в дългосрочен план това рефлектира върху здравето.

 

Козунаците в навечерието на Великден са бъкани с изкуствени съставки – предупреждава Николов. Производителите целят да постигнат добър търговски вид на продукта и ниска себестойност. Защото клиентите от своя страна се спират на евтини и добре изглеждащи козунаци. Не е тайна, че оцветителите карат тестения сладкиш да изглежда особено апетитно. Заместителте на главните продукти – яйца, мляко, масло пък го правят по-евтин, а консервантите се грижат за дългия срок на годност. Дори захарта, заменена с подсладители прави вкуса по-приятен, но и продукта – по-вреден.

 

В козунак за 2 лв. не очаквайте да има масло или яйца, напомня представител на производителите. Човек ако си направи сметка, ще осъзнае, че един истински козунак, замесен по бабината рецепта ще струва 8-10 лв. И все пак не всеки клиент е склонен да извади тази сума за великденския сладък хляб. Цената е определяща при търсенето, затова и предлагането се ориентира в посока на нейното максимално понижаване.

 

По какво се различава истинският козунак от събратята си, замесени със заместители? Управител на пекарна обяснява, че жълтият цвят на сладкиша се постига не от качествено масло и наличието на яйца, а чрез оцветители. Затова силно жълтеещите козунаци с особено свеж вид са боядисани с добавки за красота. Ако човек си спомни домашните козунаци от едно време, ще се сети, че те стоят като мръсно бели и нямат гланциран вид на кората. Тези показатели, заедно с цената на продукта, могат да дадат отправна точка за подозренията върху качеството и здравословността на козунака.

 

Кои са най-вредните съставки на купешкия козунак? Богомил Николов разказа, че са направени проверки на 16 марки козунак в хранителната верига за продуктите, с които се прави празничният насъщен. Най-опасно е веществото тетразин, което служи за оцветяване в патешко жълто. Но през тази година не е регистрирано в никой от козунаците. Вместо него производителите използват каротен, който е с органичен произход. В една от марките дори е установено наличие на истински яйца и краве масло, но дори и в нея не е ималко краве мляко, което явно не се използва за направата на козунаци в хранителната верига. Все пак мнозинството от козунаци на 2018-а са една идея по-качествени от изследваните предходните седем години, заключва експертът, за да успокои поне малко празника на българите.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Боядисване на яйца с акрилни бои за рисуване

Трикове за изпъстрени яйца с боички, четка за зъби, пипета, паста или зърнени храни.   виж още »

Боядисани яйца на пара – бабин метод за шарен ефект

Великденски яйца с преливаща шарка и много нюанси.   виж още »

Какво можем да добавим в козунака

Традиционни и ексцентрични добавки в сладкия великденски хляб.     виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта