Регистрация

Какво можем да добавим в козунака

13 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 1392
Какво можем да добавим в козунака

Традиционни и ексцентрични добавки в сладкия великденски хляб.

 

 

Много се изговори за вредните козунаци, които се продават навред в хранителната верига щом един от най-големите християнски празници почука на вратата (Повече за опасните козунаци на пазара – четете ТУК). Затова мнозина решават да контрират модерните технологии за направа на масова храна, като омесят сладкия насъщен у дома си. Но това е трудна задача и предизвикателство за кулинарните умения. Все пак човек трябва да си зададе въпроса кое е по-опасно – добавките в храната или месенето на козунак. И ако сте от смелчаците, събрали кураж да опитат да спретнат празнични козунаци, вижте какво можете да добавите в тях, за да са наистина оригинални. (А ето и рецептата, по която всяка година си месим нашия козунак у дома).

 

Традиционни добавки за козунак – разбира се, това са стафидите и локума. Хубаво е да ги вкарате в тестото още по време на замесването, но след като сте започнали да месите съставките на ръка. Не пускайте цели парчета локум и не прекалявайте със стафидите, защото тестото ще натежи и няма да втаса добре. Предварително можете да накиснете стафидите в ром или друг ароматен алкохол. Така ще придадат уникален дъх на сладкия хляб. Вкарани в него те го подслаждат. Ако просто ги подредите отгоре, ще станат сухи и ще загорят. Същото важи и за локума.

 

Козунак с ядки. Еластичността на козуначеното тесто най-вероятно ще изхвърли ядките, ако ги замесите директно с него. Затова по правило те се добавят след заплитането на хляба и преди последното втасване, като се поставят между възлите на плетката. Така хем ще са покрити с част от тестото и няма да загорят, хем връхчетата им ще са навън и ще се запекат много апетитно.

 

Намазване на козуначеното тесто. В някои рецепти за козунаци тестот се разделя на части и се разточва или разтяга на тънки кори. Те се мажат с някаква плънка по избор. Можете да заложите на шоколад, можете да стигнете и по-далеч. Смесете 50 г масло с ампула ванилия, ампула ром или пакетче канела на прах. С този крем намажете кората. После можете да поръсите кокосови стърготини например. След това навивате на фитил и имате кичур за плитка. Повтаряте още два пъти и после сплитате.

 

По-нестандартни добавки за козунак. Ако искате екстравагантност, импровизирайте с всякакви видове сушени плодове. В маслото с ванилията можете да добавите хранителна боя и да се получат виртуозни орнаментики. Цитрусовите корички също са прекрасна идея. А какво ще кажете за пикантен козунак – има хора, които биха се зарадвали, ако добавите малко лют пипер в шоколада за мазане. Не опитвайте с готовите декорации за торти или фондани, защото ще се развалят при термичната обработка.

 

Не забравяйте яйцето и захарта. Важно е да се сетите, че на финалната права, преди влизането на сладкиша във фурната, трябва да го намажете с разбит жълтък с 1 с.л. вода или мляко. А след това – ръснете смело захар. Така ще се получи неустоима коричка от карамелизирана захар – вкусна, ароматна и много апетитна.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Козунаци с вредни съставки заливат българския пазар по Великден

Народът търси евтин продукт, но в козунак за 2 лв. не бива да се очаква, че има яйца, масло или мляко, обяснява председателят на Активни потребители Б виж още »

6 златни правила за месене на страхотен козунак

Бабините хитрини за вкусни домашни козунаци. виж още »

Десет неща, които трябва да спазваме при месенето на домашен козунак

Погрижете се в тестото да има и растителна, и животинска мазнина, да се меси и втасва на топло и да се пече на умерено загрята фурна. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта