Регистрация

Как тялото реагира на лютата храна

07 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 2442
Как тялото реагира на лютата храна

При хапване на люти чушлета се повишава настроението, кожата почервенява, а сърцето бие по-учестено.

През зимните месеци българинът драстично увеличава количествата на люта храна, която приема. Някои хора обичат да си хапват приятно опикантени манджички, докато други директно се запасяват с люти чушлета встрани от чинията си и си ръфкат от тях по време на хранене. Именно тези горещи чревоугодници честичко се потят, когато прекалят с броя на чушлетата или се изчервяват, попадайки на злокобна шипка. А в течение на вечерта настроението им така се повишава, че сякаш чашката въздейства, а не пикантното чушле, сгушено някъде около чинийката. Защо се случва всичко това – отговори дава влогърът Габриел Генов в едноименния си канал. Ето някои от забавните начини, по които тялото ни реагира на лютата храна и по-точно на лютите чушлета.

1. Болка и парене в езика и понякога в носа. Лютите чушки съдържат веществото капсацин, което е и мерило за тяхната степен на лютивост. (Повече за капсацина и скалата, по която се мери лютивостта на чушките, четете в специалния ни материал, посветен на темата.) В езика има рецептори за болка и топлина, които природата ни е дала, за да се пазим от опасни храни. Капсацинът обаче влияе остро на тези рецептори и те изпращат сигнали за парене и болка до мозъка. Така изпадаме в онзи особен дискомфорт, наречен подлютяване. Той не е опасен и реално усещането за него е по-неприятно, отколкото рисковете, които крие. В такъв момент просто изчакайте дразнението да премине. Не се притеснявайте, ако усетите лютивина и в носа – това е от издишването на въздух, контактувал с мириса в устната кухина.

2. Лицето почервенява и по челото избива пот. Разбира се, ако много сте прекалили с количеството и „качеството“ на лютото чушле потта се появява и по свивките на тялото, а може дори да обхване цялото тяло. Силната пикантност предизвиква термогенеза или процес на покачване на телесната температура. Затова и през зимата, когато организмът иска да се стопли, човек подсъзнателно посяга по-честичко към лютия пипер и чушлета. Аналогично – лятото някак не ни се подлютява. При повишаването на температурата кръвоносните съдове се изпълват с кръв и набъбват, затова се вижда онази хумористична руменина по лицето. Сърцето започва да бие по-учестено, подобрява се оросяването и се загряват крайниците. Този ефект е особено препоръчителен при дамите, които страдат от студени крака и ръце и ниско кръвно налягане. Предизвиканите от лютите чушки сиптоми са полезни, така че не се противете да си хапвате пикантни храни, ако имате здрав стомах.

3. Лютото предивиква добро настроение, защото провокира отделянето на ендорфин. Ендорфинът е наричан още хормон на щастието, който често, заедно с адреналина, се отделя при свръхвъзбуда на организма. При консумацията на пикантни продукти първоначалният стрес от паренето и болката в езика и носоглътката провокира тялото да се успокои, отделяйки хормон на щастието. Така насторението на човек се повишава и понякога подлютеният индивид може да бъде неправомерно обявен от компанията, че е започнал да пада в неравната битка с алкохола. Пък и симптомите са сходни – изчервяване, потене, завален език при говор и спонтанно щастие. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как да стане чушката по-малко люта?

Трикове за намаляване на лютивостта на чушки или как се изтегля лютивината от чушките?   виж още »

Лютите храни ни карат да ядем по-малко солено

Пикантността на ястията подсила усещането за соленост на храните. виж още »

Защо лютят чушките и какво мери скала на Сковил

Как се мери степента на лютивост на чушките и от какво зависи лютивината. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта