Регистрация

Как Теодор Тирон спасил християнските пости с жито

22 Feb 2018   /   nina123   /   Видяна: 1732
Как Теодор Тирон спасил християнските пости с жито

Историята за Теодор Тирон и как празнуваме Тодоровден.

 

През 300-а година във Византия Християнската религия навлизала с пълна сила в езическото общество. И докато едни проповядвали словото Христово, то други продължавали да почитат своите богове и обявявали привържениците на новата религия за фанатици. Често управниците организирали гонения срещу християните, хвърляли ги в затвора и ги измъчвали. Затова и между II и IV век на територията на Византия много великомъченици в името на вярата днес почитаме като светци.

 

Негодуванието на обществото срещу изтезанията се появило дори и в лицето на езичниците. Авторитета на трона бил подкопан от зверствата, затова се наложило управниците да смекчат отношението си към християните. През 340-а година на власт бил император Юлий Отстъпник, който решил да подходи по-меко към новопоявяващата се религия. Той се запознал дълбоко с теорията Християнството, но не го приел за своя вяра. Планирал да използва натрупаните знания срещу мирияните.

 

Така императорът измислил хитър план, с който да оскверни най-дългия християнки пост – Великденския. На шестия ден от започването му на Сирни Заговезни владетелят събрал свои приближени и им заповядал да издигнат езически жертвен олтар. На него били заклани 200 агнета и 600 кокошки, чиято кръв била събрана в големи кофи. През нощта свитата на императора трябвало да отиде на пазара за плодове и зеленчуци и да напръска с тази кръв продуктите. На сутринта християните щели да си купят от тях и да изядат животинската кръв от езическото жертвоприношение. Това била личната подигравка на Юлий Отстъпник към привържениците на новата религия.

 

По същото време в империята живеел и младият военен наемник Теодор Тирон. Той бил наследник на богата фамилия, занимаваща се със занаятчийство и търговия. Теодор се научил да чете още в детска възраст. Прочел Божието слово и приел новата религия. Дните му минавали в себеусъвършенстване в боя и ездата, вечер четял християнски писания, светски книги и се молел. Войниците го познавали като праведен християнин, смелчага, добър човек, добър боец и особено талантлив ездач.

 

Докато императорът давал своите нареждания на приближените си Теодор Тирон прибирал конете си и чул целия разговор. Затворил се в конюшната и отправил прочувствена молитва към Бог да му даде разум, за да измисли начин как да спаси от оскверняване братята си по религия.

 

Същата нощ всички християни във Византия сънували еднакъв сън. В него се явил Теодор Тирон и разказал как императорът напръскал постната стока на пазара с кръвта на жертвени животни. На другия ден – първата събота след Сирни Заговезни, вярващите не отишли на пазар, ами сварили житото, останало в килери и хамбари и яли него през целия ден.

 

Оттогава Християнският свят чества деня на Св. Теодор Тирон, спасил постите от оскверняване на 6-тия ден от началото на Великия пост. Разказът не е легенда, а документирана история. Личността Теодор Тирон е живяла във Византия по време на управлението на Юлий Отстъпник. Знае се, че Теодор е приел Християнсвото на младини, бил е военен наемник, известен със своята виртуозна езда. Загинал е около 360-а година.

 

По традиция на Тодоровден се яде жито и се организират надбягвания с коне – кушии. В България празникът се нарича още Конска Събота. С нея завършва първата шестдневка на строг пост, когато освен животинските продукти са забранени всички пържени и блажни ястия, тежки тестени изделия и захарни изделия.

Вижте рецепта за приготвянето на домашно обредно жито.

 

Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички именяци и християни, като им пожелава вярата и надеждите им да се окичат с реализация.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Тодоровден и конете се черпят с постен обреден хляб

На Тодоровден се меси постна питка за хора и коне и се готви обредно жито за здраве и благословия.   виж още »

Празнувайте на Св. Анастасия за опека от злини

Няма ли у дома празник, Нашташа ще насмете семейното щастие.   виж още »

Тодоровден – яде се жито и постни печива

В деня на Теодор Тирон почитаме коняри и ездачи и готвим храна с остатъци от постни продукти.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта