Регистрация

Как да не качим килограми в дъждовното лято

30 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3339
Как да не качим килограми в дъждовното лято

Да се преборим с изкушението на хладилника, когато сме затворени у дома.

През първата половина от 2014 година природата не бе благосклонна към спортните натури и техните инициативи. След липсата на сняг за зимни забавления дойдоха дъждовете, които вързаха вкъщи всички любители на планината и плажа, парка и пикника. Дори разходката след работа за освежаване на ума рядко бе възможна или се превръщаше в неприятно движение с чадър в ръка и мокри обувки. За сметка на това в делничен или почивен ден, в свободното си време човек е затворен у дома, защото неприветливото време не позволява на летните горещини да ни приканят навън.

А вкъщи е хладилника – изстудяващият шкаф, който има мощна притегална сила, която се увеличава с падането на температурите и разполагането със свободно време. Така вечер или през уикенда, вместо човек да се раздвижи и поспортува, той похапва и мързелува, а този начин на живот неминуемо води качване на килограми и разваляне на фигурата. Явлението е описано от италиански диетолози преди осем години, когато на Ботуша лятото наподобява по климат времето в България сега. След три месеца чести валежи посещенията при хранителните експерти на хора, оплакващи се от теглото си, се утроило. Затова били създадени редица препоръки как да се отнасяме към храната и спорта в дъждовните лета, ако не искаме с разочарование да установим, че летните дрехи са ни станали тесни, а банският костюм стои ужасно на добре подхранените паласки и мазнини около талията и ханша.

Не давайте шанс на хладилника да ви предложи вредни и висококалорични храни. Тук идеята е просто да не допускате те да влизат в него. Когато пазарувате – купете си готови салати в кутии, плодове, обогатени с витамини млека и обезмаслени сирена. Рибата и бялото пилешко месо също са алтернативи. Не залагайте на чипсове, полуфабрикати, мазни сирена и масла, сладкиши. В крайна сметка, ако ви се дояде нещо вредно по време на поредния порой, ще се задоволите с алтернатива, с която разполагате, вместо да рискувате да се намокрите заради желаната храна. Така лесно ще замените  тортата с банан или ягоди.

Когато разходката се превърне в стоене пред компютъра или телевизора, не засядайте с нещо за ядене. Човек е склонен да погълне големи количества, докато умът му се забавлява с игри, филми или четене на книга. Няма смисъл да се тъпчете, още повече, че в такава ситуация най-вероятно ще продължите да ядете и след като отдавна вече не изпитвате глад. Ако ви е прекалено странно да седите пред компютъра, книгата, телевизора без храна, то заменете я с един студен чай, плод или зеленчук.

Отдайте се на тренировъчно чистене. Знаете ли, че един час прахосмучене ви помага да изразходите близо 400 калории – колкото ще изгорите средно за 45 минути на пътеката във фитнеса. Затова използвайте свободното си време и за хигиенизиране на дома. Това ще е непълноценен заместител на разходката в парка, но и добра алтернатива на яденето поради липса на занимание.

Пуснете си аеробика или друг вид спорт и повтаряйте движенията. Ето още един начин да се отлепите от хладилника и да направите нещо добро за тялото си. Навън вали и не можете да излезете, но това не ви оправдава да спрете тренировките в домашни условия. Проявете инициатива само докато започнете – ще видите, че още на десетата минута ще тренирате с неочаквано удоволствие. Заредете клипчето на компютъра, облечете удобни дрехи и опитайте.

Комбинирайте мазните меса с леки свежи салати. Нормално е при студено време тялото да иска блюдо с мазно месце. Ако не му го дадете можете да се почувствате нервни или депресирани, затова използвайте една малка хитрост. Сгответе си от желаната храна около 150 грама, а празнотата в чинията запълнене със свежи зеленчуци. Така хем ще си хапнете това, което искате, хем няма да прекалите с калорийте, пък и ще напълните подобаващо стомаха си.

Заслужава си да опитате тези италиански хитринки, за да опазите вече влязлата в норми фигура за лятото. Проявете търпение, защото синоптиците обещават, че съвсем скоро времето ще се оправи, а тогава няма да ви е приятно, ако съжалявате за слабата си воля в студените дъждовни дни.  

ПОДОБНИ СТАТИИ

Краставица, домат и тиквичка – задължителни през лятото

Трите зеленчука, които благоприятстват водния баланс в тялото през жарките дни. виж още »

Диета Бостан с дини и пъпеши

Прочистете тялото от токсини, свалете излишни килограми и изгладете кожата с продуктите, които растат в бостана на баба. виж още »

4 седмици сваляме килограмите от лятната почивка

Американската, карибската, френската и италианската кухня погубват фигурата на туриста. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта