Регистрация

Какво се случва, ако ям мед всеки ден?

26 Oct 2020   /   nina123   /   Видяна: 1275
Какво се случва, ако ям мед всеки ден?

Какви облаги за тялото носи ежедневното хапване на мед на гладно?

 

Медът е суперхрана, обявена за универсално лекарство и поддръжник на младостта. Той е от малкото продукти на света, които не могат да бъдат създадени дори и в най-добрите лаборатории. Пчелите са единствените същества, които могат да сътворят истински мед, а той от своя страна е дар за здравето. Доказано е, че хората, които ежедневно хапват мед, живеят по-дълго, радват се на по-бистър ум, справят се по-бързо с настинки и инфекции и запазват младостта на клетъчно ниво. Какви още дивиденти може да донесе сладкият пчелен продукт, ще разкажем, обединявайки научни изследвания и факти за меда.

 

Защо е полезен медът? Той е от малкото напълно натурални продукти на Земята, които съдържат целия букет от описани витамини и минерали, нужни за правилната функция на тялото и запазване на общото здраве. Макар и изграден от захари, това не са прости и рафинирани въглехидрати, ето защо може да бъде използван като алтернативен подсладител. Впрегнат в козметични продукти, той се грижи за всяка клетка от организма, до която се докосне – било вътрешно или външно. Затова експертите препоръчват всеки ден профилактично хората да взимат по 1 ч.л. (10 грама) мед на гладно. Ако човешкото състояние не позволява приема на този въглехидрат поради хронична болест, може да се замени с употребата на други пчелни продукти като восък, пчелно млечице, пчелен прашец.

 

Медът се грижи за сърцето и кръвта. Навлязъл в кръвоносната система, той подсилва еластичността на вени и артерии, достига до сърцето, където увеличава здравината му. А през целия си път събира шлаки и токсини, за да ги отведе вън от тялото. Препоръчва се както за хора с ниско, така и за страдащи от високо кръвно, защото по вълшебен начин открива индивидуалния проблем и го лекува. Действа благоприятно при разширени вени, тромбози и липса на оросяване.

 

Медът се грижи за ума. Не е тайна, че мозъкът се храни с въглехидрати, затова високомазнинните диети, модерни днес, са склонни да доведат до липса на концентрация, намалена способност за запаметяване и забавяне на реакциите. Нови изследвания сочат, че медът е сред най-добрите храни за мозъка, а като цяло и за нервната система. Обостря ума, създава усещане за бодрост и спомага паметта, концентрацията и бързината при взимане на решения.

 

Медът подхранва кожата и я прави гладка, нежна и млада. Той има силни прочистващи функции и мощни антиоксидативни свойства. При редовно ядене на мед се изчистват проблемите на кожно ниво – премахват се шлаки, разбива се целулит, чистят се комедони. На клетъчно ниво кожата се подхранва и се повишават възможностите за регенерация, откъдето идва и подмладяването. Използван като крем или мазило той пречиства, подхранва и регулира омазняването. Подобрява способността на кожата да изхвърли всичко ненужно, едновременно дарявайки я с незаменимия си букет от витамини и минерали.

 

Медът спомага за отслабване. Колкото и странно да звучи, че продукт с тази сладост е способен да регулира теглото и топенето на мазнини, учените признават, че той действа на две нива в горенето на килограми и обиколки. През първите седмици от ежедневния прием се активизира в почистването на шлаки, които запушват отделните функции на организма, за да може да се отърве от досадните излишности. След това започва да действа на лечебно ниво, като детоксикираното тяло изхвърля по-сериозни и отдавна наслагани тежести. Подобрява метаболитните процеси и приучава тялото да взима от храната само полезните вещества. Доказано е, че медът чисти дори радиационни натрупвани и ракови образувания. Затова се препоръчва като профилактика към химиотерапия или при професии, излагащи човека на замърсявания.

 

Медът подобрява зрението и запазва усещането за вкус. С годините вкусовите рецептори, които са разположени по протежение на езика, губят своя брой и чувствителност. Ежедневната консумация на мед спира този процес и позволява на хората да се наслаждават на любимите си храни с непроменено осезание дори и в дълбока старост. Подобно въздействие има и върху зрението.

 

Как се консумира мед? За да се възползвате максимално от функциите му, е добре да не го докосвате до метал, да го съхранявате в стъкло или порцелан, да гребете с дървени прибори и да държите на слънце. Хапвайте по 1 пълна чаена лъжичка сутрин на гладно всеки ден, ако здравословното ви състояние позволява. Така витамините и минералите от него ще се абсорбират най-пълноценно. Не загрявайте повече от 40 градуса и не обявявайте захаросания мед за „развален“. Захаросването е естествен процес, който по никакъв начин не разваля качествата на продукта. Те спадат след втората година от изваждането на меда, затова не се оправдавайте, че медът е вечен. Той никога няма да се развали, но е способен да загуби част от полезностите си. Добавен в топло кафе, чай или мляко също става по-малко полезен, но се запазва като по-здравословен заместител на захарта.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любопитни факти за меда и пчелите

В Деня на Прокопий Пчелар разгадаваме тайни на кошера и меда.   виж още »

Как се отслабва с мед?

Медът е богат на лесноразградима енергия, витамини и микроелементи. Той е най-полезният букет за тялото.   виж още »

Трикове за познаване на истинския мед

Как ни лъжат за качеството на меда и как можем да финтираме некоректните търговци. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта