Регистрация

Какво да си хапваме през жегите

12 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3796
Какво да си хапваме през жегите

Салатите, тараторът, плодовете и чайовете ще ни спасят от дехидратация.

В горещините тялото се поти повече и губи вода, като застрашава организма от дехидратация. Тестените храни от своя страна изискват повече вода при процеса на смилане и също са рискови в жегите. Фактът важи в пълна сила и за алкохола и дори бирата, защото макар и течни, тези напитки изсмукват водата и са предпоставка за дехидратиране. Силен диоритик е и кафето, затова е добре да го избягвате в жегите. А ето и няколко ястия, които можете да си хапвате смело, като знаете, че не само няма да активизират телесната вода в своя полза, но и ще дарят на организма още такава, подпомагайки го да остане здрав в горещото време.

Супите и особено зеленчуковите, които можете да хапвате охладени, са лесен начин да доставите на тялото си течности, като същевременно се наядете хубаво. Особено подходящи за сезона са прословутият таратор, френската лучена супа, доматената супа и супата от тиквички. Ако не можете да си хапвате без месо, заложете на голямото количество бульон, който е семпло подсолен. Избягвайте да слагате фиде или друг вид паста, както и не прекалявайте с хляба.

Салатите са благодат за тялото защото са едновременно пълни с витамини и минерали, лесно разградими и нискокалорични. Добре е обаче да не давите свежите зеленчуци в сол и по възможност да не ги „гарнирате“ със свинска пържола и мазни меса. Когато времето е горещо, бучка сирене или 200-300 г пилешко с една обилна салата от домати, краставици, чушки или листни зеленчуци ще ви засити хубаво.

Плодовете са добър и полезен заместител на тежките противопоказни за фигурата десерти, след които се чувствате подути и мързеливи. Динята е богата на вода; някои сортове пъпеши и круши – също. Нектарината или прасковата са добър избор за закуска или междинно прихапване и макар и по-малко, пак ще дадат някаква течност на жадното ви тяло.

Киселото мляко и айранът са добър избор за закуска през лятото. Хем ще ви нахранят, хем ще ви дарят с вода. Затова ако все още не сте си създали навика да си пийвате по една чашка разбито млечице, крайно време е да го направите. Полезно е и става за минути.

Не забравяйте и за чайовете. Топли или студени, те са добър заместител на водата, ако ви е писнало да се наливате с безвкусната и безароматна живителна течност. Внимавайте само температурата на напитката да не се окаже прекалено ниска, защото може да ви среже коремът заради термошока.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 предложения за летни супи

Заменете тежките месни супи и чорбите със запръжка с разновидности на таратора и модерни зеленчукови крем супи. виж още »

Да понижим кръвното в жегите

Пийнете айрянче, вода с лимон и чай на стайна температура, за да не чувате пулса си в ушите и да няма кръвотечение от носа.   виж още »

Какво се прави при причерняване от слънце и жега

Добрата хидратация и избягването на алкохол и газирани напитки пази от причерняване.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта