Регистрация

Какви трябва да са трите основни хранения според Аюрведа

21 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 1890
Какви трябва да са трите основни хранения според Аюрведа

Закуската трябва да е благостна, обядът – питателен, а вечерята лека.

Алтернативната наука за правилен живот Аюрведа има за цел да преподава на хората как да живят по здравословен и природосъобразен начин, за да могат чрез правилния си режим да разкрият целия потенциал на качествата и ума си. Както много източни философии и тази на Аюрведа е обявена за псевдонаука, но постигнатите резултати чрез Аюрведа начин на живот успяват да убедят все повече съвременни хора да се отдадат на безценните теории на индийската теория.

Множество Аюрведа книги са изписани по въпросите с хранителните навици. Само частта с храненето на тази псведонаука представлява отделна наука. Затова е трудно да ви представим в един материал всички принципи, които можете да спазвате, за да се радвате на устойчиво и пълно здраве, на силна креативност и всеизвираща енергия. Ето обаче няколко прости принципа, които можете да спазвате в ежедневието си за постигане на по-добри резултати от живота.

1. След сън изпивайте по една чаша хладка вода. Още след ставане е добре да влезете в банята, където да се погрижите за устната си хигиена след съня. И веднъж почистили портала към вашия организъм, вече можете да приемете през него между 150 и 300 мл хладка вода, която да събуди стомаха и червата за идващия ден. После е добре да оставите организма си да се разсъни, като го мотивирате с кратки упражнения или душ. А през това време водата ще свърши своята безценна работа.

2. Сутринта се отдайте на БЛАГОСТНА закуска, съветва Аюрведа. Това означава да приемете такива храни, които ще подсладят целия ви ден и ще направят характера ви мил и благ. Колкото и да е странно с тази нагласа човек се справя по-добре в ежедневието. Благостна храна НЕ означава сладкиши и десерти. Трябва да е лека, защото все още тялото не работи с пълния си капацитет и не може да се справи с тежките ястия. Към благостната храна спадат плодовете, като сезонните са най-препоръчителни. Ако в дадения период няма сезонни плодове или пък не ви се яде точно плод днес, можете да се насладите на масло, сметана, сладки сирена, които да доувкосите с ароматни подправки – канела, карамфил, джинджифил.

3. На обяд си хапнете СТРАСТНА храна. Тялото ви е будно и функционира в пълния си капацитет. Сега ще се справи по-добре с по-тлъста порция от тази на закуска. Затова можете да си позволите хляб, сготвени зеленчуци, варива, месо (в много клонове на Аюрведа месото не се препоръчва за консумация от възрастните хора), тежки сирена. Намерете онази храна която ще ви радва хем с вкуса си, хем ще ви засити добре, хем няма да се чувствате съвестно, че сте изяли нещо прекалено вредно. Тук трябва да поставите и личните си корективи за менюто. Можете да повторите обяда още веднъж 4 часа след това.

4. Вечеряйте лека храна, особено след 18 часа. След този час като цяло Аюрведа не препоръчва хранения, но до 20 часа все пак можете да направите своята вечеря. Нека тя залага на растителни продукти, да НЕ съдържа пържени или прегорели съставки, месо и прекалено богати на мазнини ястия. Варени и печени зърна и семена, пресни салати, бобови култури. Това е достатъчно на тялото, за да се засити и да премине плавно в състояние на покой. Добре е 30 минути след вечеря да наравите кратка и бавна разходка. Четвърт час е достатъчен.

5. Изпийте чаша топло мляко с ароматна сладка подправка преди сън. Въпреки че съвременната медицина днес неоспоримо доказа, че в млякото се съдържат съставки, които провокират хормоните на спокойствие и сън, Аюрведа отдавна твърди, че млякото е идеалното приспивателно. Добре е да бъде с температура около 40 градуса и да се подслади с подправка по избор – джинджифил, карамфил, канела или кардамон. Ако имате проблеми със съня, опитайте този трик.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет стълба на йога диетата

Йогийска диета за здраве, дълголетие, сила и смирение. 5 правила за хранене като йогите.   виж още »

Законите на будизма помагат в свалянето на килограми

Будистки догми подкрепят диетата чрез хармония и учение за живот.   виж още »

Купата на Буда – отслабване, пречистване, пости, здравословно

Диета Купата на Буда блазни с шарена визия, простота на приготвянето, отличен вкус и съвършена комбинация за здраве и лесно отслабване.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта