Регистрация

Какао против хронична умора

28 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 3346
Какао против хронична умора

Черният шоколад ни прави бодри, жизнени и уравновесени.

Все по-напрегнатото ежедневие на младите хора изтощава организма, изпивайки силите му качествено и в продължение на много време. Младежите между 20 и 25 години в Европа работят средно по 40 часа на седмица, като на мнозина от тях се налага да отделят време също така за спортни и културни мероприятия, обучение и усъвършенстване на придобитите умения, срещи с близки и приятели. Логично – време за сън почти не остава, а натовареният график рано или късно стоварва своята умора върху тялото. Затова и проблем на развитите общества днес е младежката амортизация, апатия и много по-ранната възраст, в която хората вече се чувстват хронично изтощени.

Психолози, търсещи решение на проблема установиха, че какаото в черния шоколад е перфектен тонизатор на организма и успешно се бори с липсата на настроение, усещането за отпадналост и сънливост. Освен това влияе успокоително на нервната система и създава предпоставки за по-качествен релакс през свободното време.

Учените изследват 200 младежа – мъже и жени с активно ежедневие на възраст между 20 и 25 години, които имат оплаквания от липса на тонус, настроение и енергия, както и осъзнават, че губят мотивация да се занимават със странични задължения извън регламентираната си трудова дейност.  Половината от тях са поставени на диета, която започва с 40 грама черен шоколад (90% какао) на ден. Само след две седмици разликата в психическите нагласи на двете групи е видима.

Закусващите с черен шоколад се чувствали много по-спокойни и щастливи от начина на живот, който водят. При тях постигната удовлетвореност се явявала мотиватор към активност и дори търсели още поприща, на които да вложат енергията си. Повишила се и степента на търпение и лоялност, която хората проявявали, както и споделили, че усещат непозната досега вътрешна хармония. Промяна при втората група не била отчетена.

Освен това черният шоколад се оказал диетична закуска, защото повечето дами, които си го хапвали в рамките на излседването, установили че са успели да загубят по някое килце, без да са променили начина си на хранене и количествата, които приемат.  

 

Ето и няколко рецепти на десерти с черен шоколад:

Шоколадов сладкиш с ядки

Какаов кекс с шоколадови парченца

Хрупкави шоколадови чашки с печени орехи

Шоколадови сладки с орехи и стафиди

Нискомаслени сладки с какао и кисело мляко

Сладките на Сара Бернар

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пътят на шоколада до сърцата на хората

Откъде произхожда шоколадът, какви са първите шоколади и кога хората откриват качествата на какаото?   виж още »

Белият шоколад многократно по-вреден от кафявия и черния

Няколко блокчета бял шоколад ще заредят тялото ви с нужния му за деня калций, но ще ви тласнат към прогресивно напълняване, риск от развитие на диабет виж още »

Шоколадът удължава живота и не пречи да отслабнем

Не отказвайте изцяло шоколада по време на диета, съветват изследователи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта