Регистрация

Изпускаме храна на пода, броим до 5 и... ам

12 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 2689
Изпускаме храна на пода, броим до 5 и... ам

Учени изследваха вярно ли е, че ако ни падне храна на пода, можем да я вдигнем и върнем в чинията си, щом са изминали само пет секунди.

Що за щурик трябва да е човек, че да позволи на хапката си да падне на пода и след това да я вдигне и просто да я лапне? По-леката категория на тези „хуманоидни явления“ (ще си позволя на шега да ги нарека така) вдигат изпуснатото "ам" и го забърсват със салфетка или пък духват веднъж в него, сякаш дъхът им е особено силен дизенфектант, и чак тогава си го изяждат с абсолютната сигурност, че по храната няма останала една жива бактерия.

В ера, в която виреят хепатит и ешерихия коли, едва ли трезвомислещото същество, което не приема себе си за безсмъртно и се интересува поне на средна степен от здравето си, би направило така. Но колко точно е опасно подобно деяние се заеха да открият група от микробиолози, които направиха уникално забавни тестове, за да успеят да дадат особено ценна информация на човечеството днес.

Учени от университета в Астън – Великобритания доказаха какви храни при какви подови настилки няма да залепят микроби за пет секунди и кои ястия ще прихванат болестотворните гадинки още в мига, щом се допрат до земята. Купонът с университетски пари бе разделен на две части – изследване на типа подова настилка и на типа храна според влажността й. Продуктите са престоявали на земята между 5 и 30 секунди, а по настилките са били разпространени бактерии на ешерихия коли и вид стрихилококи.

Ако храната ви падне на килим, замърсяването й ще е по-малко в сравнение с паркет, мокет или плочки, заключват ентусиастите, след като разглеждат под микроскоп ефекта от престояването на сух препечен хляб, филия с масло, мазни сладкиши, пържени картофи, паста със сметана. Оказва се, че колкото по-равна и гладка е повърхността, толкова по-вероятно е тя да предаде замърсяване върху храната. Условието на изследването е било, че всяка от подовите настилки, взела участие в проучването съдържа сравнително равен брой микроби на квадратен сантиметър и е суха. Така че важно е тук да се запомни, че килимът защитава най-много храната ни, като не е установена взаимовръзка между количеството предадени зарази и дължината на влакната на постелката.

Що се отнася до храната – по-меката, мазна и лепкава храна логично лепи повече микроби. Е, вече го имате и като лабораторно доказан факт. От изброените продукти най-малко зарази са прихванали сухият препечен хляб и чипсът. За сметка на това пастата буквално се е изложила, като още на втората секунда е надминала по микробно съдържание дори шоколадовата торта, стояла на същото място половин минута.

В заключение микробиолозите съветват на маитап всеки ентусиаст да спазва досегашното си правило за петте секунди, само ако се отнася за твърда храна и то паднала върху сравнително чист килим. Гаранцията не е сигурна, че няма да хванете някоя болест, но за сметка на това може да ви се гарантира, че във всеки от другите случаи, стига микробът да се намира на пода, той ще влезе във вашата уста, обясняват хора от екипа пред британски медии.

ПОДОБНИ СТАТИИ

ДДТ още не е изчистен от храните ни

Опасен пестицид от миналото трови и до днес месо и рестителни продукти и разболява хората. виж още »

Заменете сьомгата и шарана с херинга

Херингата е най-полезната риба на света и за радост цената й е по-ниска от тази на много други луксозни риби. виж още »

Газираните напитки ни убиват бавно, но сигурно

Учени доказаха че само три кутийки газирана вода или кока-кола на ден ще съкратят живота ни с няколко години. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта