Регистрация

Изомалт – най-полезният заместител на захарта

27 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 4241
Изомалт – най-полезният заместител на захарта

Е953 е сладък естествен продукт с малко калории, подходящ за диабетици, нискокалоричен и по-полезен от захарта.

 

Любителите на сладките изкушения страдат от факта, че бленуваните десерти са висококалорични, вдигат кръвната захар, вредни са и от тях се дебелее лесно. Е, не е така, ако се вгледаме в един изцяло натурален продукт, който превзема сладкарската индустрия и все по-често влиза в кухнята на хората, водещи здравословен начин на живот. Това е изомалт, който можете да откриете и под името Е953.

 

Какво представлява изомалт? Като повечето хубави неща в кулинарията и той е открит по случайност. През 50-те години на XIX век при двойна преработка на захарно цвекло от компанията Stodola се обръща внмание на остатъчен продукт, който по вкус доста наподобява захар, но имал различно поведение. При началните тестове се оказало, че той се съдържа в пчелния мед, тръстиката и цвеклото и представлява нискокалоричен въглехидрат на кристалчета. Но изучаването му тепърва предстояло.

 

Полезен ли е изомалтът? Оказва се, че това е може би най-полезният естествен заместител на захарта, който има множество качества. Подходящ е за диети и здравословно хранене в два аспекта. Първо – съдържа 2,4 калории за грам или двойно по-малко от захарта. Сега си представете двойно по-нискокалорично парче торта, което може да има същия вкус. На второ място са съдържащите се в него пробиотици, които спомагат работата на стомашно чревния тракт. Изомалтът е с бавно разграждане, затова дава постепенна енергия. А вкусът му може да бъде объркан с този на захарта. Доказано е, че той не разваля зъбите както традиционните захарни продукти.

 

Подходящ ли е изомалт за диабетици? Той е сред най-добрите продукти за алтернатива на захарта при хора с диабет. Гликемичният му индекс е нисък и варира между 2 и 9. Бавното разграждане в стомаха освобождава постепенно захарта, затова не навлиза ударно в кръвта и не повишава нивата на кръвна захар и инсулин.

 

Вреден ли е изомалтът? Доказана вреда за здравето няма, но при по-голям прием, особено от несвикнал с този продукт организъм, се наблюдава появата на разстройство. Затова ако използвате изомалт за първи път е добре да не прекалявате с дозата. За здрав организъм в началото не бива да надвишава 20 г. на ден. След това може да стигне и до 100 г и дори повече в извънредни ситуации.

 

Как изглежда изомалтът? В традиционния си вариант доста прилича на кристалната захар, като формата на самите кристалчета, разгледана от близо, е по-различна. Среща се обаче и на големи кристали и цели парчета, като в този случай може да е с различен цвят – лилав, зелен, черен, розов.

 

За какво се използва изомалтът? Основното му приложение днес е в сладкарството. В разтопен вариант се получава еластичен карамел, който лесно се моделира и не лепи по ръцете. Повечето пищни и полупрозрачни украси, изглеждащи като от стъкло, представляват именно изомалт. Използва се още за направата на близалки, които са далеч по-полезни от конвенционалните. Изомалтът е и съставка на някои диетични и диабетични сладкиши. Все по-широко навлиза и в домашната употреба – от средство за овкусяване на кафе и чай, до суровина за направата на нискокалорични сладкиши. Правилото е, че пропорциите в рецептата, предназначени за захарта са същите и за изомалт в кристална форма.

 

Цената на изомалта е висока и именно затова не се утвърдил като основна съставка в промишленото сладкарство. 100 г от него струват около2,5 лв.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кога е по-добре да се използва пудра захар вместо кристална

Как се прави домашна пудра захар и в кои рецепти финия сладък прах заменя традиционните бели кристали?   виж още »

Растението якон – най-полезният природен подсладител

Натурален алтернативен подсладител за диетично и диабетично хранене радва с огромен брой ползи за здравето и красотата.   виж още »

Вредна ли е инвертната захар

За какво служи инвертната захар? Добър подсладител ли е инвертната захар?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта