Регистрация

Кога е по-добре да се използва пудра захар вместо кристална

16 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 1362
Кога е по-добре да се използва пудра захар вместо кристална

Как се прави домашна пудра захар и в кои рецепти финия сладък прах заменя традиционните бели кристали?

 

Домакинствата, в които се приготвят сладкиши, обикновено разполагат със запаси и от кристална, и от пудра захар. И докато по-едрият вариант влиза успешно в чашата с кафе, чай, какао, то от прахообразния подсладител се получават красиви декорации на кексове и печива. Каква е разликата между обикновената захар и пудра захарта? Защо в някои рецепти е задължително да се използва пудра захар, а в други и познатите кристали вършат работа? Прочетете и ще разберете.

Разликата между пудра захар и кристална захар. Въпреки че цената на пудра захарта е двойно по-висока от тази на белите кристали, продуктът е един и същ. Пудра захарта представлява смляна фино кристална захар. Затова, ако ви свърши прахообразният вариант, лесно можете да си го направите. Пудра захар вкъщи се прави чрез счукване в хаванче, смилане в чопър, блендер или мелница за сол и пипер на обикновена захар. Следва само да пресеете през по-ситна цедка и вече имате търсения продукт. Особено ако ви трябва малко количество, няма смисъл да отваряте цял пакет за едната поръска на суфлетата или браунита. Нито пък да тичате до магазина – можете да си направите пудра захар у дома.

Кога се използва пудра захар вместо кристална захар? В някои рецепти за кексове и сладки теста, които не изискват продължително разбиване, кристалната захар не успява да се разтвори добре и да се инкорпорира равномерно в тестото. Тогава е по-удачно да се използва пудра захар. Същото важи и за кремовете, особено онези, които трябва да преминат през тънък накрайник на пош. Ако имате големи кристали, ще развалят формата на цветчетата и може да запушат поша. Още по-наложителна е употребата на пудра захар когато правите крем за рисуване на коледни сладки или други курабийки. Ако слагате готови щампи за украса на кексове и торти, трудно бихте могли да поръсите с кристална захар през цедка. А дори и да успеете, декорацията няма да изглежда така фино.

Кога се използва кристална захар вместо пудра захар? При месенето на голяма част от солените печива набухвателят се активизира благодарение на захарта. В тези случаи е по-добре да заложите на кристали. Тук продуктът не ви трябва за придаване на сладост, а за захранване на живите бактерии, които ще направят тестото бухнало и обемно. Обикновената бяла захар е по-подходяща при карамелизирането на меса, брюле и сладки сосове, защото създава по-наситен и бавнозагарящ карамел. При разтваряне в топли напитки и течности и двете захари носят еднаква сладост, но предвид по-високата цена на пудра захарта, няма смисъл тя да се явява заместител на конвенционалния продукт.

Домашна ароматизирана захар. Независимо дали ви е останало малко количество пудра или кристална захар, можете да го съхраните с допълнителен аромат, който да придаде вкусова добавена стойност на вашите сладкиши. Смесете в бурканче с ванилия на прах, канела на прах, смлян карамфил или друга подправка по желание. Можете да поръсите настъргани цитрусови кори и да приберете в хладилник. Така ще имате домашно приготвена цитрусова захар, чийто аромат ще гали сетивата, деликатно разгръщайки се от кекса, чая, греяното вино или сладкарския крем.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Растението якон – най-полезният природен подсладител

Натурален алтернативен подсладител за диетично и диабетично хранене радва с огромен брой ползи за здравето и красотата.   виж още »

Вредна ли е инвертната захар

За какво служи инвертната захар? Добър подсладител ли е инвертната захар?   виж още »

Изомалт – най-полезният заместител на захарта

Е953 е сладък естествен продукт с малко калории, подходящ за диабетици, нискокалоричен и по-полезен от захарта.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта