Регистрация

Изкуствените подсладители предизвикват рак

18 Apr 2022   /   nina123   /   Видяна: 1003
Изкуствените подсладители предизвикват рак

Хората в глобален мащаб прекаляват с изкуствените подсладители и добавената захар в храните, а това ги разболява.

 

Захарта присъства като добавка в множество сладки и солени ястия, които се предлагат в хранителната верига. А натовареното ежедневие все повече провокира домакините да заложат на готовата храна пред домашно направените ястия. Така количествата погълната захар надхвърлят в пъти допустимите здравословни норми. С цел по-ниска производствена цена, по-малко калории и занижено съдържание на захар, някои производители използват изкуствени подсладители. Ала тези изкуствени подсладители повишават риска от рак, обяснява Д-р Филип Ландригън от Бостанския колеж, цитиран от БГНЕС.

По-висок риск от рак с 13% грози хората, които консумират изкуствени подсладители, заключва ученият след проведени наблюдения върху хора и обобщение на изводите от официални изследвания върху животни. Като най-опасни за здравето и с най-висок процент риск експертът посочва аспартама (повече за аспартама вижте тук) и ацесулфам-К. Но в групата на разрешените за употреба изкуствени подсладители, повишаващи риска от канцерогенни заболявания, се включват още създадени по химичен път заместители на захарта.

Колко подсладители може да се приемат на ден? Трудно е да се създадат референтни стойности за дневен прием, тъй като добавките в храните влияят индивидуално на всеки организъм и могат да атакуват генни предразположения, за които човек не подозира. За допустима база на здрав възрастен се поставят 18 микрограма на ден, а при изследвания върху хора, рискът значително се повишава след 78-ия микрограм. В рамките на проучването обаче се доказва, че повече от половината анкетирани и наблюдавани американци приемат над 120 микрограма подсладители дневно с храната си.

Как влияят подсладителите върху животни? Обобщените изследвания върху гризачи сочат, че подсладителите в храната, дори и в минимални количества, повишават с над 60% риска от канцерогенни заболявания както при възрастните индивиди, така и при тяхното потомство. Ето защо изследователите предупреждават бременните жени да бъдат мнителни към купената храна и да следят източниците на сладост в нея.

Как да се предпазим от изкуствените подсладители? Като цяло консумацията на сладкиши е проблем на съвременните общества, обяснява Д-р Ландригън. Редица кампании по целия свят са насочени към понижаването на захарта и подсладителите в ежедневното меню. Изкуствените подсладители все още се използват предимно във фабрично произведените ястия, ето защо готвенето на домашна храна и внимателното четене на етикетите може да предпази от прекаляване с тях.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Растението якон – най-полезният природен подсладител

Натурален алтернативен подсладител за диетично и диабетично хранене радва с огромен брой ползи за здравето и красотата.   виж още »

Вредна ли е инвертната захар

За какво служи инвертната захар? Добър подсладител ли е инвертната захар?   виж още »

Иновативни сладкиши – по-малко захар и подсладители, но същата сладост

Учени откриха как да се намали количеството захар в десертите, без да се промени вкусът им.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта