Регистрация

Здравето на бебето зависи и от храненето на мъжа

16 Dec 2013   /     /   Видяна: 3541
Здравето на бебето зависи и от храненето на мъжа

Менюто на бащата преди да се направи бебето определя нормалното развитие на детето.

Всеки знае, че когато една жена зачене е длъжна да подобри хранителните си навици, съобразявайки се с нуждите на развиващия се в утробата й плод. Тя трябва да му доставя редица витамини и минерали чрез менюто си, благодарение на които да се образуват клетките, костите, тъканите и органите на бъдещото бебе и да развие то нужния преднатален имунитет.

Откритие на екип от учени от канадския университет Макгийл шокира света като доказа, че и храненето на бащата преди да оплоди майчината яйцеклетка също влияе на здравето на бебето. Важният за детето витамин В9, който се съдържа в плодове и зеленчуци, както и в различни продукти с животински произход, се черпи още от зреенето на сперматозоидите в мъжкия организъм. Така че при първоначалния старт на развитието на плода, той е черпен както от тялото на майката, така и от бащата.  

Недостигът на витамин В9 при развиващия се в утробата човек може да доведе до неправилно оформяне на костите, изкривявания и проблеми в гръбначния стълб и нервната система. Най-честите последствия са умалена долна челюст (мандибула), лицеви деформации, недорастване на пръстите и изкривявания в краката. Като цяло при недостатъчни количества от витамина може да се проявят всякакви проблеми в опорно двигателния апарат и костната система.

За да се гарантира достатъчно витамин В9 на бебето, мъжът не бива да е много дебел, защото хората, страдащи от затлъстяване не го усвояват правилно. Освен това в менюто на бъдещия татко трябва да включат храни като зелени салати, закуски с пресни плодове и плодови фрешове, богато разнообразие от зърнени и житни култури, риба и постни меса. Мъжете трябва да избягват голямо количество сладкиши, бяла захар, много солени и пържени храни.

Експертите обясняват, че храните влияят на клетките на възрастното тяло, като ги модифицират или променят по определен начин. Това важи и за половите клетки, които също са подвластни на влиянието на продуктите в менюто. Затова учените препоръчват на всеки загрижен за здравето на детето си родител да започне предвидливо да повишава нивото на здравословност на храните си, още преди да създаде своята малка рожба.

ПОДОБНИ СТАТИИ

7 продукта в мъжкото меню през зимата

Кои храни трябва да си хапват представителите на силни пол щом времето застудее. виж още »

Пийте мляко и плодови фрешофе по време на бременност

Млякото гарантира по-добро израстване на костите на плода, а витамин С в плодовете пази от маточни разкъсвания по време на раждане. виж още »

Бременните трябва да си хапват месо и риба

Разнообразното хранене по време на бременност и спокойствието на майката са важни гаранти за здравето на бъдещото дете. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта