Регистрация

Защо чревните бактерии са важни?

18 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1084
Защо чревните бактерии са важни?

Какво представлява чревната микрофлора и чревната фауна и защо е важно да поддържаме чревния микробиом в добро здраве и благоденствие?

 

Милиарди бактерии, вируси и гъби (фунги) живеят вътре в тялото. Първоначално тази информация звучи плашещо, но истината е, че организмът има нужда от тях и цялото ни съществуване зависи от тяхното благосъстояние, разказва YouTube каналът TED-Ed, посветен на научните открития и истини, които изглеждат странно на хората днес. Важно е да ги поддържаме, защото те неминуемо ни се отблагодаряват. Голяма част от микросвета, концентриран в тялото, се намира в червата, където всички организми образуват т.нар. чревен микробиом.

Какво правят бактериите в червата? Невидимият с просто око живот вътре в нас смила хранителните продукти и вещества, с които стомахът не се е справил. Те отделят и вещества – катализатори, с които извличат полезните и необходими нутриенти от отпадъчните продукти, които вече са на път да ни напуснат. Регулират и подсилват имунната система. Ето защо за добър имунитет лекарите съветват да се приемат пробиотици, пребиотици и комбиотици. Веднъж заселили се тези микроорганизми в нас, много трудно могат да бъдат изтребени. Но все пак и това понякога се случва.

Какво влияе на чревната микрофлора и микрофауна? Понякога агресивната среда на живот, високият стрес, продължителното излагане на облъчвания и лечението с антибиотици повлиява цели групи и колонии от полезни бактерии. Тези фактори са способни дори да изтребят напълно популациите. При здрав човек с нормален начин на живот най-голямо влияние върху благоденствието на организмите в червата има диетата. Да – начинът на хранене е ключов за съществуването и здравето на тези микроорганизми, а оттам и за нашите живот и здраве.

Продукти, които благоприятстват съществуването на чревния микробиом. Познатите от опаковки и етикети на храни диетични фибри всъщност са хранителното гориво за незабележимия, но жизненоважен свят в червата. Тези фибри се съдържат в плодове, зеленчуци, пълнозърнести култури, ядки и произвеждат мастни киселини, с които се подхранва микробиомът. Според Световната Здравна Асоциация по храните здравословният минимум от диетични фибри, погълнати за ден от здрав човек, е 30 грама. Установено е, че режимите, които включват повече животински и по-малко растителни продукти, са неблагоприятни за чревния баланс. Затова природосъобразното хранене изисква по-често да се обръща поглед към даровете на природата пред мръвките и животинските субпродукти. Както и храната да е максимално натурална и преминала през щадяща термична обработка.

Кои храни поддържат чревния баланс? Диета, залагаща на пресни плодове, свежи салати, ядки и основни ястия, сготвени на пара, чрез варене и печене на нисък градус, е най-подходяща. Ферментиралите продукти като туршии и кисели млека съдържат бифидобактерии и лактобацили – две важни части от чревния микробиом. И естествено – както почти всичко на нашата планета, така и организмите в червата имат нужда от водна среда. Ето защо пиенето на вода също допринася за техния комфорт и добра функционалност.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Запарка от алое за здрав стомах и младост

Домашна напитка от алое вера носи здраве и лятна свежест.   виж още »

Защо стомахът се издува от плодове?

Плодовете могат да предизвикат газове, болки и дори цироза, ако се хапват в комбинация с други продукти.   виж още »

Народна медицина срещу подут стомах

Билки и отвари, които облекчават стомаха и намаляват подуването на корема.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта