Регистрация

Защо празнуваме Деня на труда и как да го подсладим със Sweet Dreams

28 Apr 2021   /   nina123   /   Видяна: 1943
Защо празнуваме Деня на труда и как да го подсладим със Sweet Dreams

Весели торти за 1-и май и тематични празнични десерти от Сладки Мечти.

 

Честваме Международния ден на труда с почивка, но празникът на работещия човек, извоювал правата си на труд с борба, е взел жертви, за да се радват днес хора от всички професии на гарантирани права за почивка, възнаграждение и привилегии. Историята започва през 1886-а година в САЩ, където работният ден често продължава повече от 14 часа, а всеки дръзнал да се оплаче от разбираемата постоянна умора, бива уволнен. Организират се профсъюзи и на 1 май същата година повеждат национална стачка за правата на трудовите хора. Борбата дава десетки жертви и стотици ранени, ала работещият янки фиксира трудовия си ден на 8 часа, гарантира си един до два почивни дни в седмицата, както и време за обедно прихапване - привилегии непознати навред по света.

 

Трудовия ден в миналото. Картината на работещите в САЩ преди реформите, произлезли от стачката на 1-и май, е сходна и в Европа, където хората, под страх от уволнение, работят почти до гроб без пенсионна система и без фиксирано време. Мнозина разказват за работен ден от 16-18 часа без никаква почивка. Голяма част от изкараната надница се плаща като наем за мястото на работа, а почивният ден е лукс. След настъпилите законодателни промени Франция и Холандия са първите страни на Стария Континент, които осмислят правата на труд и ги препоръчват като норми и в другите държави. Именно те се обявяват и в защита на американската стачка и последвалите бунтове, а Амстердам зове за демонстрации навред по света на работническите организации и трудовите хора на 1-и май. Така през 1904-а година страни от целия свят започват да празнуват Деня на труда.

 

Медицинска торта за Деня на трудаSweet Drems торта за табладжииSweet Dreams торти за трудови поводи. Почивката от служебните задължения е още една причина за подслаждане на деня. Сладки Мечти изработва всякакви торти с пълнеж и украса по поръчка, които биха били идеалният десерт в приятния майски празник. Ако искате да трогнете колега, приятел, шеф или подчинен в работата с изящен сладкиш с тематична украса, блатове и крем според вкуса, можете да поръчате своята щура идея на тел. 088 836 1184 или на фейсбук страницата на Сладки мечти. Не е нужно десертът да бъде торта - можете да изберете фирмени медени бисквити с лого или снимка, специални направени мъфини с шарен крем и украса от фондан или пък ръчно изработени шоколадови бонбони. А разбира се - и да се спрете на традицията - торта с любимия пълнеж, каквито получиха Д-р Стоева за юбилея си, стар морски вълк и „незнаен войн“ с доказана страст след края на работния ден.

 

 Сладки за фирната и шефа от Sweet DreamsПразнична торта за моряци и капитаниМъфини Сладки мечти за футболисти

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сини торти от Sweet Dreams възвръщат хармоничния баланс

Сините храни влияят с цвета си на петата чакра и освобождават от напрежение. Изхвърлете лошите емоции с десерти в синьо от Сладки мечти.   виж още »

Sweet Dreams модата на изисканите френски макарони

Какво представлява десертът макарон и как слепената бадемова бисквита се превръща в луксозен сладкиш за всеки повод?   виж още »

Меденки от Sweet Dreams – за първия учебен ден или прихрупване през междучасието

Домашните меденки на Сладки мечти превръщат тръгването на училище в сладко удоволствие.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта