Регистрация

Защо вечер преяждаме и пием алкохол

18 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 1748
Защо вечер преяждаме и пием алкохол

Вредните навици излизат на яве в края на деня, защото тогава волята отслабва.

Често хората, спазващи пости, хранителен или питеен режим се оплакват, че с идването на вечерта, добре потръгналият ден свършва фатално. Грешка е вечер да се преяжда, да се хапват сладкиши и да се заспива в алкохолно опиянение или с дъх на цигари, но мнозина се оплакват, че именно тогава най-често се поддават на вредните си привички. И цялото усилие от деня остава напразно. Защо е така – обяснява екипът на Д-р Кейти Гарисън от Тексаския университет, цитиран от dir.bg.

Вечер ядем и пием на корем, защото човешката воля отслабва с течение на деня. Учените успяват да докажат, че характерът и инатът на хората намалява с всеки изминал час след събуждането от нощен сън, затова малко преди лягане е в най-лошата си форма. Именно тогава хората на сух режим си позволяват „едно малко“, запалват от забранените цигари, сипват си допълнителна порция храна въпреки диетата и дори посягат към шоколад, чипсове и други вредни храни, които през деня са успявали да подминат без особени усилия.

Волята е константна за деня и се изчерпва в даден момент. Колкото повече изкушения отхвърлите в ежедневието си, толкова по-трудно ще ви е да им устоите с падането на нощта и наближаването на времето за сън. Но преди лягане е най-вредно човек да се поддаде на апетита си, защото погълнатите калории не се изразходват, а се лепят в проблемните зони. Затова изследователите съветват да си отпуснем синджира през деня, за да запазим и доза стойцизъм за вечерните часове.

Как се устоява на вечерния глад и апетит за алкохол и сладкиши? Правилото е много просто – за да не изядете бонбон или друг сладкиш преди лягане, направете го няколко часа по-рано. Тогава ще ви се струва, че можете да му устоите, но ако обикновено не успявате в края на деня, по-добре си го позволете по-раничко. Същото важи за насъщната чаша вино. Ако професията ви позволява, насладете й се в обедната почивка, а не на вечеря, когато тя ще засили апетита ви, както и присъщия непукизъм към броенето на калории и следенето на здравословността на храната. В крайна сметка по-добре е вредните навици да не се отразяват на съня и метаболитните процеси по време на покой. Защото в будно състояние организмът се справя далеч по-добре с неприятностите, които сте склонни да му създадете хапвайки и пийвайки.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Комбинирайте твърдия алкохол с вода и лед

Сладките газирани напитки за разредител водят до по-тежък махмурлук и главоболие.   виж още »

Храни, които може да се ядат на корем

Храни, от които не се дебелее!   виж още »

Дебелее ли се от алкохол?

Ако правилно съчетаете пиенето и мезетата, любимата чашка може да има и вталяващ ефект.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта