Регистрация

Комбинирайте твърдия алкохол с вода и лед

22 Mar 2021   /   nina123   /   Видяна: 1324
Комбинирайте твърдия алкохол с вода и лед

Сладките газирани напитки за разредител водят до по-тежък махмурлук и главоболие.

 

Новата порция от мерки за ограничаване разпространението на covid-19 в България отново прибира нашенците по домовете. Въпреки че липсват забрани за разходка на обществени открити места, климатът далеч не е щадящ към дръзналите да погазят из снега и локвите. Пак остава най-лесната и банална възможност за прекарване на свободните дни и делничните вечери - пребиваването вкъщи. А то често е съпътствано от протяжни трапези, досипване на храна по чиниите и аперитиви в чашите. Така човек бавно но сигурно изпада в лежерия и опиянение.

 

Непредставително проучване за европейския съюз сочи, че консумацията на алкохол през последната година е скочила с 1/4 на Стария Континент. Причината е липсата на разнообразни възможности за дейност и локдаунът в редица страни. Но изводите са, че хората заместват хобито си с пиене, което неминуемо води до здравословни проблеми. Как е добре да се подхожда към алкохола в дните на изолация и локдаун, обяснява наркологът Алексей Казанцев, цитиран от БГНЕС.

 

Винаги пийте с разредител вода! Експертът припомня, че поглъщането на алкохол и особено твърд такъв, води до силно дехидратиране и нарушава електролитния баланс в тялото. Освен че клетките губят вода, която се отправя към междуклетъчното пространство, тялото се лишава още от ценни вещества като калий, калций, магнезий и натрий, които напускат клетките заедно с течността. Ето защо е добре след всяка глътка от градусовото питие, да се отпива и вода.

 

Газираните напитки не са добър разредител. Въпреки че вкусово хармонират с чаша уиски, ракия, бърбън, ром, водка и техните разновидности по-добре, отколкото голата вода, това далеч не е показател, че са по-полезният избор. Те съдържат въглероден диоксид и добавена захар. Въглеродният диоксид пречи на алкохолното разграждане, а захарта допълнително товари черния дроб. Така се получава един по-продължителен и по-болезнен махмурлук. Възможно е дори някои пиячи да открият, че когато ползват вода за разредител, не изпитват дискомфорт на другата сутрин, за разлика от пътите, в които са прибягвали до кола, фанта, спрайт или дори газирана вода и плодови сокове.

 

Ако ще пиете, правете го разумно. Най-добрият начин човек да не вреди излишно на здравето си е да не се докосва до алкохол, смята д-р Казанцев. Но не всеки е способен да прояви тази воля. На мнозината, които все пак ще си сипят едно малко, специалистът препоръчва да си добавят много лед в чашата, да сложат чаша с вода встрани и да се постараят да не прекаляват с количеството. Също е добре да се дава няколко дни почивка между отделните консумации на алкохол. А пиенето на всичко различно от вода ще направи изтрезняването и възстановяването в пъти по-трудно и бавно, заключва експертът.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Митове за алкохола, на които робуваме

Алкохолът НЕ убива мозъчни клетки, НЕ води до дехидратация и НЕ хваща по-силно при смесване или на гладно.   виж още »

Защо вечер преяждаме и пием алкохол

Вредните навици излизат на яве в края на деня, защото тогава волята отслабва. виж още »

Алкохолът удря най-здраво 29-годишните

Четири години преди навършване на христовата възраст махмурлукът е най-тежък. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта