Регистрация

Храни, които може да се ядат на корем

21 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1443
Храни, които може да се ядат на корем

Храни, от които не се дебелее!

 

Топлите летни вечери, в които човек можеше да се разхода по тъмно, радвайки се на бленувана хладнина, вече са заменени от рано падащи и мразовити нощи, които все повече задържат у дома. А какво да се прави вкъщи вечер, ако не да се гледа любим филм или предаване под топлите постели или полъха на печката. А към цялата тази зимна идилия обикновено върви и купичка с нещо за прихрупване. Така приемът на калории се увеличава, а движението намалява. И само след месец живот в зимен режим кантарът вече отчита промените под формата на качени килограми.

 

Хубаво е да може да се яде без да се дебелее, но малко са продуктите и комбинациите, които позволяват чудото да стане. Все пак има и такива и е по-добре да посегнете към тях, ако планирате да прекарате вечер пред екрана в компанията на любимите хора и вкусна храна. Ще ви дадем пет предложения за ястия, от които не бихте качили килограми, дори и да си хапвате на корем. А вие си изберете най-подходящото според вкусовете... пък и питието, с което ще подложите.

 

1. Зеленчук от един вид по избор. Зеленчуците са нискокалорични, но често комбинирани по няколко, те не влияят добре на стомаха и спират процесите на разграждане и усвояване на веществата. Например краставицата и домата от любимата шопска салата, са склонни да провокират покачване на обиколките, въпреки че са нискокалорични и много полезни. Затова си изберете само един зеленчук. Нарежете си го на приятни за хрупкане парчета. Можете да си направите и чипс от него, като го изсушите на фурна. Това важи за тиквичките, патладжана, моркова, лука. Можете да го хапвате и сварен – броколи, брюкселско зеле, цикория. Важно е да не прекалявате със солта и да добавите съвсем малко мазнина. А после хапвайте колкото можете да поберете.

 

2. Бяло сирене с листен зеленчук в отношение 1:6. Кой не обича салата със сирене? Изберете си свежи пресни зелени листенца от един вид, измийте ги добре и си ги сервирайте с бяло сирене. Солта в него ще ги овкуси идеално, така че не е нужно да слагате каквито и да е подправки. А ако спазите съотношението 1:6 в грамове, си гарантирате, че калориите от сиренето ще се впрегнат за храносмилането на зеленчука. Опитайте със спанак, маруля, айсберг, копф, рукола, валериана, босилек, лапад или друго по желание.

 

3. Печена риба. Рибата е висококалорична в пържен и паниран вариант. Ако е сготвена на фурна, във фолио, на пара и дори на скара, тя запазва много от полезните си вещества, както и ниската си калоричност. Ето идеалното мезе за чаша вино или халба бира – една печена скумрия или пъстърва. Може и две, ако успеете да погълнете толкова.

 

4. Обикновени пуканки. Филм с пуканки е класика. Сега обаче ви остава задачата да си ги приготвите у дома. Сложете съвсем малко мазнина и сол. А после направете няколко тави. Пуканките са доста полезни, когато не са направени с палмово масло и не са обилно осолени или покрити с подсладител. Тогава те забързват метаболизма и прочистват стомаха и червата, изчегъртвайки с бодливите си люспи шлаки от вътрешните органи на храносмилателната система. Нискокалорични и приятни за хапване, пуканките са идеалната алтернатива на пържените чипсове и снаксове.

 

5. Ябълки и грейпфрути. От тези два плода здравият човек може да яде колкото си иска, без да се притеснява, че ще надебелее. Почти няма шанс да се прекали с количеството, така че хапнете си на богато, вместо да се впускате в приемане на вредни тестени изделия, сладкиши и пържени храни. Някои сортове вино се връзват идеално с тези плодове, така че можете да си комбинирате чашка и чинийка в полезна храна, а след това спокойно да ѝ се наслаждавате.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Три хапки спасяват от преяждане

Как човек се засища с три хапки и след това е склонен да не изпитва глад?   виж още »

Защо вечер преяждаме и пием алкохол

Вредните навици излизат на яве в края на деня, защото тогава волята отслабва. виж още »

Апетитът и преяждането зависят от нюха

Колкото по-слабо надушваме аромати, толкова повече прекаляваме с храната. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта