Регистрация

Зареждаме тялото с витамин D в началото на зимата

25 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1408
Зареждаме тялото с витамин D в началото на зимата

През студените месеци дефицитът на витамин D причинява чупливост на костите, понижава имунитета и възпрепятства оздравяването от вируси и настинки.

 

Топлите слънчеви дни останаха в спомените, а в края на ноември вечерите идват все по-рано, сутрин слънцето се подава все по-късно и светлите часове са оскъдни. Липсата на слънце се отразява върху синтеза на едно от важните за човешкото здраве вещества – витамин D. И в тези усойни и студени месеци тялото трябва да разчита на старите си запаси. Които в повечето случаи са недостатъчни. Защо е важно да се поддържат оптимални норми на витамин D в организма и как да си го набавим чрез храна, ще разкажем сега.

Какво прави витамин D? Това е мастноразтворим витамин, незаменимо вещество в поддържането на имунитета. Най-важната му функция е свързана със синтеза на калция в тялото. При липса на витамин D костите стават крехки и чупливи, сухожилията се износват, а травмите заздравяват по-трудно. Отделно имунният отговор на вируси и настинки е по-слаб – организмът остава без възможност да се защити точно в сезона на болестите. Затова е важно своевременно да се набави веществото. Но как, когато навън слънцето се е скрило зад плътна завеса от облаци?

Набавяне на витамин D от слънцето. Слънцегреенето е прекият носител на витамиин D за човека. Любопитен факт е, че само хората и морските свинчета не могат самостоятелно да синтезират витамин D. Ултравиолетовите лъчи проникват в кожата и активират синтеза. Това се случва дори когато слънцето не огрява директно и пряко. Ето защо е важно дори и в облачни дни да се прекарват по 15 минути на открито с максимум оголени части от тялото. През зимата е достатъчно това да бъдат лицето, китките и дланите, шията. Очаква се, че през лятото тялото е събрало от витамина и е складирало запас за студените месеци, но често той се изчерпва около коледните празници. Бягството в планината е идеално решение. Въпреки че облаците не спират UV лъчите в голяма степен, градският смог и замърсявания не допускат полезния спектър на слънцегреене да зарадва тялото.

Храни, богати на витамин D. Важно е да се знае, че мастноразтворимите витамини не се разпадат при термична обработка, ето защо смело можете да добавите тези продукти към ястията, за да повишите консумацията на витамин D. Има четири основни групи храни, които го съдържат в по-голяма степен. Това са млечните продукти, морската риба, ядковите млека и гъбите. Затова е важно в зимните месеци да хапвате гозби със сирене, да добавяте кашкавалени храни към менюто, да се глезите със сьомга, риба тон, скумрия, сардини. Смутита и шейкове с бадемово, кокосово, овесено или соево мляко също са добър източник на витамин D. А гъбените гозби пък гарантират да допълнят дефицитите.

Проблеми при липсата на витамин D. Първоначално се появява постоянно усещане за умора и отпадналост. Възможно е симптоматиката да продължи с леки болестни състояния, наподобяващи настинка, простуда на гърлото или хрема. При по-продължителна липса костите развиват чупливост, а човек придобива странна изнервеност. При среща с вируси усложненията са по-сериозни и бързо се развиват инфекции. Всички тези болежки и без друго се появяват през зимата, когато дефицитът на витамин D се среща при 50% от европейското население. Създадените синтетични заместители нямат добрата усвояемост на естествените варианти от слънцето и чрез храната. Ето защо е добре хората да се погрижат за пълноценното си меню през студените месеци и да се възползват максимално от оскъдното слънце.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Възрастен организъм и млечни продукти? Понякога трябва.

Трябва ли да се консумират млечни продукти, за какво е полезно млякото и кой не бива да си позволява млечни храни?   виж още »

Човекът си отрови рибата, сега да си я яде

Водните обитатели, морските дарове и благоценната морска сол се превръщат от най-полезната храна на трапезата в чиста отрова. виж още »

Мазна риба и яйца предпазват костите от чупливост през зимата

Недостигът на витамин D през студените месеци води до проблеми в двигателно-упорния апарат, кожата и ставите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта