Регистрация

Забравихме какво е истинската пица

22 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 1598
Забравихме какво е истинската пица

Храната, която днес хората наричат пица, е с алтернативни блатове, добавка от твърде много продукти, сметанов сос и съществува дори в сладък вариант. Това обаче не е пица.

 

Пицата, както и много храни, претърпява модернизиране и днес някои нейни варианти са се превърнали в неузнаваеми далечни родственици на традиционното италианско тестено изделие, обяснява БГНЕС. Фактът, че ястието е кръгло, може да бъде нарязано на триъгълни парчета и върху основата има топинг, не е достатъчен, за да наречем всяко подобно кулинарно творение пица.

 

Според речника на Оксфорд пица е „ястие от италиански произход, съставено от плоска кръгла основа от тесто, върху която се нареждат домати и кашкавал (сирене) и обикновено се добавя месо или риба“. Всъщност първата пица – пица Маргарита (повече за историята на първата пица – четете ТУК) представлява тънка тестена основа, гарнирана само с три продукта – домати, моцарела и босилек. Тя се приема за истинската и основополагаща пица, а всичко останало са кулинарни импровизации.

 

Алтернативната основа автоматично изключва „пица“ от името на ястието. Поради здравословни или диетични причини днес мнозина отказват да хапват пица с бяло тесто. Вместо него се приготвя основа от картофи или ориз, тиквички, месо и микс от зеленчуци, а върху нея се разпределят традиционни топинги от сирена, риба, колбас. Това обаче не е пица.

 

Сметанова пица – няма такова животно. Познатата още като „бяла пица“, няма право да бъде наричана така, защото в състава ѝ липсва задължителен продукт – доматите. Колкото и да е вкусно изпълнението със сметана, към която се добавят обикновено пушени сирена и пушени колбаси, както и сладък елемент – царевица от консерва, ябълка или ананас, това тестено изделие просто трябва да получи друго име.

 

Сладка пица – много модерно ястие, което не може да се казва „пица“. Последната петилетка в света на тестените изделия навлезе нова мода, която превърна пицата в дебела сладка палачинка за закуска или десерт (повече за този вид тестено изделие – четете ТУК). Най-комерсиалният вариант е с топинг от течен шоколад и кашкавал, които при изпичане се сливат в уникално вкусна симбиоза. Импровизаторите утвърдиха и други топинги като сладко от боровинки с бяло или синьо сирене, добавки от топка сладолед и пресни плодове. А италианците – традиционалисти в кулинарията, се хващат за главата, когато чуят, че тази закуска се казва „пица“ според някой.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пицата е първенец в пристрастяващите храни

Пицата води до пристрастяване на психическо, физическо и емоционално ниво.   виж още »

Как е създадена вилицата заради пицата?

Любовта на италианските владетели към пицата предизвиква измислянето на вилицата.   виж още »

Любимата пица издава сексуалния характер

Предпочитанията за пица са свързани с харесваните секс игрички. Вижте кои са основните типове сексуален характер според най-традисионните видове пица. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта