Регистрация

Пицата е първенец в пристрастяващите храни

28 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 1409
Пицата е първенец в пристрастяващите храни

Пицата води до пристрастяване на психическо, физическо и емоционално ниво.

 

Хапването на пица веднъж, може да предизвика желание за повторно сервиране на същото ястие, както и да се превърне в традиция – споделят изследователи от Университета в Мичиган, цитирани от БТА. Техните проучвания създават едно ново лице на тестеното изделие, с което то прилича на наркотик. Но странното явление си има научно обяснима причина и определено не бива да изключва пицата от менюто на хората въобще. Целта му е по-скоро да светне сигнална лампа, давайки обяснение защо след консумация на пица, човек може да я пожелае в някое от следващите си хранения отново.

Вижте рецепта за домашна пица с богата плънка.

Пицата създава усещане за награда. Тя е уникална комбинация от мазнини, въглехидрати и сол, които, събрани заедно активизират в мозъка рефлекс, носещ информация за самонаграда. Тук химическият процес се компилира с емоционалния. Ако човек се чувства стресиран, потиснат, недооценен или преизпълнил дълга си, той има необходимост именно от тази награда. Веднага след като я погълне, химическите процеси задействат отделянето на ендорфин и освен сит, човекът усеща себе си и по-щастлив. Ендорфинът от своя страна е хормон, който пристрастява и веднъж получен, тялото се опитва да запази високите му нива.

Ето как да си направите алтернативна пица от коричка на хляб

Пицата покачва кръвната захар. Тестото в основата ѝ е въглехидрат, който вдига нивото на захарта и провокира производството на инсулин. След спадът му обаче организмът вече е свикнал да функционира с новите по-високи нива и естествено започва да търси откъде да си ги набави. И тук умът отново се сеща за пица – онова вкусно и питателно ястие, което му ги е дало по-рано.

Запознайте се с прословутата селска пица на баба Еми

Пицата въздейства и на другите сетива. Тя е сред храните с най-примамлива визия, цвят и вкус. Трудно е да ѝ се устои, особено когато изкусителните ѝ аромати се разнесат из въздуха. Очите желаят шарения вид, носоглътката се навлажнява и устата се пълни със слюнка. И който скоро е хапвал пица, само въз основа на сетивата, успява да възпроизведе вкуса и да пожелае още по-силно италианското тестено изделие.

Можете да замените обикновената пица с алтернативна пица с основа от зеле

Как да не изям една пица? Вероятно мнозина изправят волята срещу апетита си. Едни се предават, други – не. Но има трикове за надделяване на пристрастяването. Когато гледате или надушите пица, изяжте друг тип по-полезна храна като салата или омлет. Така ще заситите глада като същевременно ще накарате мозъка да повярва, че сте му дали търсената награда. След два-три успешни опита отказът вече ще е много лесен.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Забравихме какво е истинската пица

Храната, която днес хората наричат пица, е с алтернативни блатове, добавка от твърде много продукти, сметанов сос и съществува дори в сладък вариант. виж още »

Една завладяваща история с пица, любов и... Гинес

Разказ по действителен случай за едно момче, което наистина обожава пицата като храна. виж още »

Еволюция на пицата от плосък хляб до основно ястие с много продукти

За да е истинска една пица в нея задължително трябва да има босилек, моцарела и домати, както и да е изпечена на висок градус. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта