Регистрация

Естонците са европейски шампиони по наливане с твърд алкохол

29 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 1069
Естонците са европейски шампиони по наливане с твърд алкохол

Любовта към чашката, емблематична за балканските народи, се оказа просто мит на фона на други държави от ЕС.

 

Балканските народи обичат хубавата храна, руйното вино и местни високоградусови напитки, направени от ферментирали плодове и житни култури. Това обаче не ги прави алкохолици, а просто хора с традиция на трапезата, които, оказва се, консумират доста по-малко количество спиртни питиета, за разлика от други народи в Европейския съюз. Според проучване върху всички членки на ЕС, публикувано от Vesti.bg и БГНЕС, българи, гърци и румънци са на дъното на класацията по консумация на спиртни напитки.

 

Най-малко твърд алкохол се пие в Гърция. Явно традиционното узо не успява да се наложи сред любимите питиета на южните ни съседи, които достигат до дъното на класацията с под 6,5 литра твърдак на глава от населението годишно. В изследването са включени граждани на Евросъюза над 15-годишна възраст, обособени по местоживеене.

 

Под 8 литра твърдо гориво се пада на българина за година. По-малко от нас към чашката със спиртни напитки посягат италианците, малтийците и кипърците. Почти равни пиячи сме с румънците, с които явно сме намерили още една класация за съревнование в рамките на Евросъюза. Изследователите обясняват, че в тези страни се набляга повече на слабоалкохолните питиета – бира и вино, които изместват твърдака на заден план.

 

Кои са 5-те най-пиещи страни в ЕС? Шампиони с 15,5 литра на човек са естонците, които обичат да се топлят с чашка повече, отколкото с любов. Словенците са втори, с литър по-малко. Те са и най-емблематичните пиячи на Балканите. Третото място е за Дания, като скандинавската страна се готви да изземе среброто от Словения. Люксембург, макар и нищожна на картата, здраво стъпва на 4-та позиция. Пета с 13,3 литра на човек за година е Естония.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Митове за алкохола, на които робуваме

Алкохолът НЕ убива мозъчни клетки, НЕ води до дехидратация и НЕ хваща по-силно при смесване или на гладно.   виж още »

Едно малко става 25 мл за европееца

Полагат се само по 25 мл ракия на всеки европейски делегат, гостуващ в България. виж още »

10 любопитни факта за алкохола и пиячите

Вижте кога е започнало напиването на Земята, коя е най-скъпата водка и колко души са пияни в момента. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта