Регистрация

Енергийните напитки забранени за непълнолетни литовци

15 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 2941
Енергийните напитки забранени за непълнолетни литовци

Нов закон в Литва забранява консумацията на енергийни напитки от лица под 18-годишна възраст.

Енергийните напитки все повече се налагат в менюто в тийнейджърите, защото сокчетата за тонизиране се продават без никакъв контрол в и около учебни заведения, хранителни магазини и вериги, ресторанти, бензиностанции – въобще навсякъде, където има храна и напитки. Ясно е, че този тип безалкохолни са с високо съдържание на кофеин и захари (или подсладители), за да могат да поддържат тялото активно, но малчуганите не се замислят в какви количества трябва да се приемат или по какъв повод.

Голямото междучасие, срещата с другарчета в квартала или отскачането до близкия магазин за сандвичи или нещо друго за прихапване завършва и с купуването на ободрителна напитка, която вкарва в подрастващия организъм вредните си съставки и ударно количество кофеин. Те от своя страна въздействат директно върху мозъка и нервната система, а несъобразените дози може да имат и по-трайни последствия като развитие на параноя, свръхчувствителност, отпадналост или пък буйстване. Може също така да се забавят и затруднят мозъчните процеси като запаметяване и логична мисъл, които са изключително важни за учениците.

Не всички деца проумяват, че енергийните напитки са създадени в полза на шофьори, работници на дълги смени или нощни дежурства – въобще хора, които трябва да издържат на безсъние продължително време, запазвайки съвършено активността си. Допустима е употребата при студенти в сесия, трудещи се по проекти с кратки срокове и хора, на които се е наложило драстично да променят режима си на сън за кратко време. В тези категории не спадат учениците, чието ежедневие е лишено от екстремни задължения и пренатоварвания. Затова и те не бива да приемат енергийните напитки като обикновени сокчета, както обаче правят голяма част от невръстните европейчета.

За съжаление на етикета на повечето такива безалкохолни не са категорично описани вредите от тях и случаите, в които не е нужно да се консумират, а родителските препоръки често влизат от едното ухо и излизат от другото. Пръв реши да се пребори с този проблем литовският премиер, който реши да забрани чрез закон консумацията на енергийни напитки от деца и младежи под 18-годишна възраст. Алгирдас Буткевичус смята, че в тези години подрастващите наистина не се нуждаят от силата на тонизиращия еликсир и тровенето с него е безсмислено.

Властите предвиждат първия по рода си закон в света да влезе в сила от октомври месец 2014 година, като послужи за пример и на други европейски страни, загрижени за здравето на подрастващите. Литовското министерство на здравеопазването публикува доклад в подкрепа на исканията за забрана на енергийните напитки за деца и юноши, като обясни, че освен нервни щети за тялото тези тонизатори водят и до пристрастяване, както и подтикват към употреба на наркотици.

Недоволни от решението остават младежите, които се обръщат с въпроса дали вместо към енергийни напитки  по-добре да посягат към алкохол. Към тях се присъединяват и представители на бизнеса с мнението, че подобен закон би ударил сериозно търговията в така или иначе нестабилната финансово европейска членка. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Енергийните напитки могат да взривят сърцето

Консумацията на енергийни напитки повишава кръвното налягане и предизвиква аритмия.   виж още »

Тонизиращите напитки променят пулса

Кофеина и таурина в енергийните напитки зачестяват сърцебиенето и усилват свиването на сърцето. виж още »

Ах, колко много е вреден чипсът!

Прословутото бирено мезе води до пристрастяване, повишава риска от диабет и инфаркт и причинява аборт. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта