Регистрация

Дъската за рязане е като нова и след стотици използвания

21 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 1752
Дъската за рязане е като нова и след стотици използвания

Как да запазим качеството на кухненската дъска за рязане с хитри трикове за поддържане на дъски?

 

Дъската за рязане е консуматив, който често се износва и изисква подмяна. Цената все се покачва, а по-качествените представители на вида изискват над 15 лв. Не си заслужава да се сменя всеки месец, но понякога нанесените щети по дървото налагат купуването на нова. Други пъти пък неприятните миризми от нарязаните продукти се просмукват и в следващата храна, попаднала върху дъската. Как може да се удължи живота на дъската за рязане и кои дъски са най-практични, събрахме мнения на кулинари с дългогодишен опит.

Каква дъска за рязане да си купя? Когато се избира дъска, се гледат три критерия – размери на дължина и ширина, които се определят индивидуално според нуждите, дебелина и материал, от който е направена. Още веднага забравете за пластмасовите варианти. Те се износват изключително бързо, поемат много миризми и най-важното – частици от тях могат да останат в храната. Защитниците на природата биха добавили и факта, че не могат да се рециклират и провокират още едно производство, изградено върху вредния материал. Не си купувайте също бамбукови и тикови варианти, защото са агресивни към острието на ножа. Най-добре е да се спрете на черешово или орехово дърво. Кленът рядко се продава в България, но също е идеален материал. Следете също дебелината – над 2,5 см. гарантира, че ще се огъне по-бавно.

Изкарване на миризми и мазнина от дъската за рязане. Най-лесно е да поръсите със сол намазненото или вмирисано на лук и чесън пространство, след това да покапете с лимонов сок и да оставите киселината и основата да си свършат работата за няколко минути. После измийте под течаща топла вода с гъба или нежна тел. Важно е да подсушавате добре след всяко миене, защото дървото има функцията да попива вода. После се раздува и се образуват дразнещите неравности. Освен чистата неприятност, която изпитва ползващият дъската, се появява и реален риск от порязване.

Грижа за дъската с намасляване. Колкото и странно да звучи, дъската трябва да се маже с мазнини, за да се запази здрава и в правилна форма. Можете да го правите веднъж на 10-20 ползвания като се спрете на растителни мазнини, които не гранясват. Такива са бадемовото масло, шипковото масло, кокосовата и какаовата мазнина. Трябват ви една-две капки, след което да разтъркате нежно с ръка докато попие. Преди това обаче трябва да сте обезмирисали и изсушили дървото много добре.

Премахване на повърхностни надрасквания от дъска за рязане. Този трик звучи грубо, но е доста практичен и може да удължи живота на дървото. Когато сте прекалили с натиска на ножа и браздите личат по дървото, вземете много фина шкурка и изчегъртайте най-горния пласт като движите по посока на сглобката. Никога в кръг – така само ще увеличите надраскванията. После намажете с масло от изброените по-горе и оставете да се възстанови.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Урок на Гордан Рамзи по рязане на лук

Практични съвети от Гордан Рамзи за рязането. Полезни навици в кухнята.   виж още »

Задължителни уреди при обзавеждането на кухня

Кои са готварските принадлежности, задължителни за всяка кухня? виж още »

Метална, дървена или силиконова бъркалка да си купя?

Кой е най-добрият материал, от който се правят приборите за готвене?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта