Регистрация

Домашно дулсе де лече или как се прави карамел от кондензирано мляко

26 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 4527
Домашно дулсе де лече или как се прави карамел от кондензирано мляко

Как се прави карамелизирано кондензирано мляко и сладкиши на Sweet Dreams с дулсе де лече?

 

Дулсе де лече е латиноамерикански млечен крем, който се използва за пълнежи на тори, еклери и маслени фунийки, сервира се като сос за потапяне на традиционните южноамерикански бухти чурос, добавя се в кафе или коктейли, а може да се хапва и просто с лъжичка, за да подслади деня. Вкусът е силно сладък, с подчертан карамелен послевкус и носи усещане за особена масленост. В сладкарството често се комбинира с по-неутрални или леко кисели кремове, за да се постигне баланс. А любителите на силни сладкиши го предпочитат чист или пък в компанията на шоколад, за да насладят изцяло на въглехидратната бомба.

 

Как се прави дулсе де лече? Млечният карамел може да бъде намерен, ала не особено лесно, в хранителната верига. За сметка на това кондензираното мляко, от което се прави, е по-комерсиално. Ето как можете да превърнете вашите консерви кондензирано мляко в изкусително дулсе де лече с лесен трик. Слагате консервите в дълбока тенджера (препоръчваме да използвате повече от една консерва, защото термичната обработка е много продължителна и не си заслужава да похабите толкова ток за 200 мл продукт) и заливате с топла вода. Слагате тенджерата на котлона и оставяте да кипне. Намаляте огъня и варите три часа. Трябва да следите два фактора – консервата винаги да е покрита от вода и да не се спука. Ако водата изври, долейте задължително топла вода.

 

Как се прави дулсе де лече от прясно мляко? Изсипете литър прясно мляко в голяма и дълбока тенджера. Добавете 250 г захар, ванилия или канела по желание и 1 с.л. кафява захар, ако искате по-нагарчащ карамел. Началото е същото като за направата на домашно кондензирано мляко (Вижте как се прави кондензирано мляко). Бъркайте докато кипне, след това намалете огъня на умерен и при периодично бъркане варете 10 минути. Добавете ½ ч.л. сода бикарбонат. Бъркайте, защото млякото ще започне да се надига и да се опитва да излезе от тенджерата. Ето защо ви е нужен наистина голям съд. След около 10 минути кремът ще се успокои. Все още е доста течен. Затова в следващите 30 минути разбърквайте колкото да не залепне на дъното и го оставете да къкри на слаб до умерен огън. Ще започне да потъмнява и да се сгъстява. На финала ви остават още 10 минути, в които трябва постоянно да бъркате. От цялата смес ще имате около 200-250 мл дулсе де лече. Пресипете го в съд и изчакайте да се охлади. През това време ще стегне още. А ароматът му ще ви приканя да вземете лъжица и да опитате с риск да си изгорите езика.

 

Сладкарските качества на карамеленото кондензирано мляко се разкриват и в две прекрасни торти на Sweet Dreams, създадени за ценителите на силната сладост и любителите на съчетанието от карамел и шоколад. Ако устните ви се вцепеняват от силни сладкиши, тези десерти не са за вас. Ала ако обичате насладата от чаша хубаво вино с тежка и вкусна торта, то определено ще си допаднете и с двете изкусителни предложение.

 

Торта с шоколад и карамелено кондензирано млякоТорта КАРАМЕЛЕНА БИСКВИТА е бисквитена торта от ново поколение, която е едновременно хрупкава и радва с нежен крем от съчетанието на маскарпоне и дулсе де лече. Любимият вариант на домашната бисквитена торта достига нови висини и с добавката на шоколад нутела, който деликатно погалва бисквитките между пластовете крем и участва в покривката на сладкиша. И цялата тази сладост се обгръща от шоколадова обвивка от млечен белгийски шоколад. Но това далеч не е краят. Сладки мечти отпуска своята фантазия като измайсторява украса от карамелени късчета, ръчно направени бонбони от бял и черен шоколад и на финала боцва мини вафлички и пурички и поръсва с карамелени ядки. Ето как карамеленият дъх започва да хрупка в своя завършен вид. А как точно ще изглежда тази торта, ако е приготвена за вас или ваш близък, решавате сами. Ако искате да я опитате или поднесете за празника на скъп човек, свържете се със Sweet Dreams на https://www.facebook.com/slmechti/

 

Торта за ценителиТорта ШОКОЛАДОВ КАРАМЕЛ е смело авторско изпълнение на Sweet Dreams, в което меки блатове с наситен шоколадов вкус се напояват от сметанов крем с маскарпоне и дулсе де лече. Но това не е всичко. Карамеленото кондензирано мляко се съчетава с бял и тъмен белгийски шоколад, за да обгърне тортата с мраморна глазура от преливащи цветове и сладост. Украса от карамелена решетка и ръчно направени бонбони от висококачествен шоколад завършва идилията, която отново може да бъде украсена според вкуса ви. Не е нужно да избирате измежду стотици подаръци за любимия човек, защото тази сладост е склонна да остане в спомените за цял живот. Поръчайте я на https://www.facebook.com/slmechti/ и подарете незабравима наслада за специалния повод.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Лилавите храни привличат творчески натури

Sweet Dreams създаде торта в лилаво за нежни и изискани дами.   виж още »

Как се прави кондензирано мляко и сладкиши с кондензирано мляко

Кондензирано мляко вкъщи или торта с кондензирано мляко от Sweet Dreams.   виж още »

Полезни сладкиши от Sweet Dreams за стимулиране на мозъка при учене

Ядки, натурален шоколад, сушени плодове и полезни мазнини засилват паметта и създават спокойствие преди изпитите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта