Регистрация

Как се прави кондензирано мляко и сладкиши с кондензирано мляко

19 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 3722
Как се прави кондензирано мляко и сладкиши с кондензирано мляко

Кондензирано мляко вкъщи или торта с кондензирано мляко от Sweet Dreams.

 

Кондензираното мляко е особено ценено от най-малките, които се радват на приятния му карамелен вкус и обичат да си го хапват както в сладкиши или върху палачинки, така и директно от „извора“ с лъжичка. И докато децата не се интересуват от количествата захари, мазнини и калории в продукта, то възрастните често спират детинския порив в себе си заради голямото количество мазнини и енергия в кондензираното мляко. Ала то си остава любима добавка за кафе, както и суровина за направата на множество десерти.

 

Какво представлява кондензираното мляко? Това е сгъстено прясно мляко с добавка на захар и понякога нишесте, сода бикарбонат или масло. Течността от него е извряла и оттам идва естествената му гъстота. Захарта, готвена на бавен огън, се карамелизира и ето откъде пък се усеща типичният карамелен вкус. След като водната част на млякото го напуска, то остава едновременно на естествени и добавени захари, както и на мазнина. Това обяснява съдържанието на между 400 и 650 калории в 100 грама продукт.

 

Как се прави кондензирано мляко? Не са ви нужни много съставки, нито специални уреди или часове време. Затова е странно, че тази сладост постепенно напусна трапезата на българите и вече се намира сравнително трудно в магазините. Но ако кипнете 400 мл мляко с 300 г захар и готвите на умерен огън при често бъркане в продължение на 15 минути, ще имате домашно кондензирано мляко. Друга рецепта предлага по-малко подсладен продукт, като за него се кипват 600 мл мляко със 150 мл захар за 35 минути. И в двата случая получавате 200 мл кондензирано мляко. Веднага щом приключите с варенето, можете да добавите 50 г масло и да разбъркате. След това прецедете или разбийте с миксер, за да стане пухкаво. Сместа ще се стегне още след охлаждане. А така направеното кондензирано мляко можете да съхранявате 2 седмици в буркан в хладилника. Ако бурканът е стерилизиран и затворите докато е топло – ще издържи и над 21 дни.

 

Сладкиши с кондензирано мляко. Добавено в кремове, използвано за намазване на блатове и платки, то прави десертите много по-сладки и придава деликатен карамелен нюанс. Някои сладкари го разбъркват с масло на стайна температура, други го добавят към крем сирене, бита сметана, маскарпоне и дори яйчени или нишестени кремчета. В някои рецепти дори се добавя в тестото на десерта. Кондензираното мляко вдига нивото на всеки сладкиш, превръщайки го в неустоим десерт. Именно затова качественото кондензирано мляко влиза и в някои от тортите на Sweet Dreams.

 

Плодова торта с кондензирано млякоТорта КОНДЕНЗИРАНИ МЕЧТИ е с мека и ефирна текстура. Между сочни пандишпанови блатове се сгушва крем от разбити заедно до пълна хармония кондензирано мляко и крем сирене. Тази смес създава съвършен баланс на вкусовете, завършен от добавката на сладкарски аромати и пресни плодове. В какъв цвят да бъде, с какви плодове да се украси и как да изглежда – решавате вие, защото вашите въображение и блянове могат да се превърнат в реалност от Сладки мечти. Свежа, празнична и лятна тази торта с кондензирано мляко не се нуждае от повод за празнуване, защото самата тя е свеобразен празник. Ако искате да я имате, дори и само за себе си, поръчайте от фейсбук страницата на Sweet Dreams.

 

 

Мраморна торта ред велвет   Торта КОНДЕНЗИРАНО КАДИФЕ е изкусителен сладкиш за ценители. Под мраморната глазура от кондензирано мляко с крема сирене ще откриете блатове червено кадифе, между които се гуши щедро количество ванилов крем със сметана и още крем сирене. Искате цветове – готово! А защо не и семпла украса от шоколадова решетка, някой и друг ръчно направен бонбон или френски макарон. Така силата на вкуса хармонира с идилията на визията. Тази торта може да бъде ваша, ако си я поръчате от Sweet Dreams.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Sweet Dreams модата на изисканите френски макарони

Какво представлява десертът макарон и как слепената бадемова бисквита се превръща в луксозен сладкиш за всеки повод?   виж още »

Лилавите храни привличат творчески натури

Sweet Dreams създаде торта в лилаво за нежни и изискани дами.   виж още »

Домашно дулсе де лече или как се прави карамел от кондензирано мляко

Как се прави карамелизирано кондензирано мляко и сладкиши на Sweet Dreams с дулсе де лече?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта