Регистрация

Домашни лекарства от динени семки

12 Jul 2021   /   nina123   /   Видяна: 1708
Домашни лекарства от динени семки

Не изхвърляйте динените семки – направете от тях фибри за добавка към салата или пък лечебна отвара.

 

Динята е сред любимите сезонни плодове в жегите, защото е богата на течности и разхлажда, може да се хапва директно, да се изцеди на сок и дори да се инжектира с анасонова напитка за наздравица и прихапване едновременно. Макар че вече по света се отглеждат сортове без семки или пък други, които са в правоъгълни форми за компактност при транспортиране и по-лесно рязане и порциране, кръглата семчеста диня си остава класически вариант на плода в България. А много нашенци правят грешката да изхвърлят семките.

За какво се използват семките от динята? Динените семки са билка, позната на хората от столетия. В миналото от тях са се правели и украси, като са се нанизвали на конци или са се лепели като орнаменти върху посудата. Но техните лековити свойства надделяват над декоративната им стойност. От тях се правят отвари за лекуване на сърдечно-съдови и бъбречни болежки, както и фибри за регулиране на храносмилателната система и пречистване на червата. Ето как можете лесно да превърнете делничния отпадък от динята в домашно лекарство за стомах, сърце, бъбреци и кръв.

Фибри от динени семки. За целта си запазете семките от една диня. Изсушете ги върху хартия за печене без да се застъпват. След това загрейте фурната на 80 градуса, пуснете вентилатора и приберете вътре за 1 час. Извадете и охладете. После смелете в кафемелачка или мелничка за пипер. Можете да пропуснете печенето, за да се получи по-здравословен резултат, но вкусът е по-неприятен. Получените фибри можете да хапвате два пъти на ден по 1 ч.л. на гладно, половин час преди хранене или да поръсвате с тях свежите си салати. Тази естествена хранителна добавка помага за изчистване на стомашните стени и червата от плаки и наслагвания, пречещи на правилното усвояване на хранителните вещества. Благодатна е при опити за отслабване, защото има засищащи свойства. Набавя и допълва необходимия дневен прием на фибри, помага при хроничен запек и е страхотно решение за допълнение към лятната детоксикация.

Отвара от динени семки. След като съберете семената на динята, ги измийте в гевгир и прехвърлете в тенджера. Залейте с вода в количество два пъти повече от семките и варете 15 минути след кипване на слаб към умерен огън. Оставете докато водата се охлади до 40 градуса и прецедете. Можете да добавите мед или да консумирате неподсладена. За възрастен човек се препоръчват две дози от по 200 мл сутрин и следобед преди ядене. Тази отвара се използва в народната медицина за почистване на шлаки от вени и артерии, понижаване на кръвното налягане, профилактика срещу инфаркт, инсулт и атеросклероза. Освен това подобрява функцията на бъбреците, изчиствайки от тях микропесъчинки. Има и дезинфектиращи свойства, които помагат в борбата с вътрешни възпаления.

Мезе от печени динени семки. Полезните качества на продукта можете да разгърнете като замените обикновения слънчоглед с динено семе. Измийте и изсушете, разстелете в тава, поръсете със сол, лют пипер или шарена сол, добавете любими подправки като изберете между мащерка, розмарин, сминдух, самардала, чубрица, джоджен. Покапете с олио или зехтин за готвене и пъхнете във фурната на 180 градуса за 20-тина минути. След това хрускайте и се насладете на нискокалорично мезе с лечебни свойства.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво причинява преяждането с диня?

Прекаляването с диня може да разшири стомаха, да предизвика внезапен глад и да ви изпрати в тоалетната в неподходящ момент.   виж още »

Коктейли в диня разхлаждат лятото

Издълбайте динята и я напълнете с любимата напитка за разхлаждане и радост.   виж още »

Динените семки опасни за здравето

При поглъщане суровите семки на динята не се разграждат и запушват тялото. Могат да предизвикат натравяне и да отключат алергии.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта