Регистрация

Динените семки опасни за здравето

11 Aug 2021   /   nina123   /   Видяна: 1913
Динените семки опасни за здравето

При поглъщане суровите семки на динята не се разграждат и запушват тялото. Могат да предизвикат натравяне и да отключат алергии.

 

Дините са емблематични освежаващи летни плодове – полезни, вкусни, нискокалорични и много сочни. Обичат ги и малки, и големи; подходящи са за лека закуска, оводняване в жегите и даряват тялото с редица полезни вещества. Дори семките им се използват в народната медицина (Повече вижте ТУК). Но както семената на редица и плодове, и те крият рискове, предупреждава диетологът Мария Розанова, цитирана от в. Известия.

Може ли да се гълтат динените семки? За разлика от смилането им на фибри, изпичането им за мезе и други начини за тяхната консумация, директното им поглъщане по време на ядене на диня не се препоръчва. Няма проблем, ако по погрешка няколко семена попаднат в стомаха, ала има хора, които нарочно не почистват плода. Именно те трябва да внимават, обяснява експертът.

Суровите динени семки не се смилат. Попаднали в стомаха, те остават цели и преминават в този си вид през храносмилателната система. В по-големи количества са способни да предизвикат запушвания в стомаха и червата. На проблемните места се развиват инфекции, задържат се голямо количество бактерии и отпадни вещества. Подобни състояния са особено опасни за децата и по-дребните хора. Ако клизмата не помогне, може да се наложи и оперативно лечение.

Динените семки отключват алергии. В тях се съдържат вещества, способни да активизират непоносимостта на тялото към други продукти. Децата отново са най-рисковата група, но наравно с тях се нареждат бременни и кърмачки. Те рискуват да отключат алергия в плода, който носят или в мъничето, което хранят с майчиното си мляко.

Динените семки образуват амоняк в тялото. Звучи страшно, но в малки количества явлението не е опасно. Киселината цитрулин в диненото семе реагира със стомашните сокове и други съединения в тялото и образува амоняк. При преяждане с голяма доза или при често поглъщане на динени семки човек може да получи амонячно натравяне. В по-малки дози елементът пък предизвиква проблеми с отделителната система и развитие на болестта цитрулинемия.

Все пак динените семки имат своята полезна страна. Запечени на фурна, фино смлени в суров вариант като хранителна добавка, те са благодат за сърдечно-съдоватта, кръвоносната и отделителната система. Чистят шлаки в червата, камъни в бъбреците и полипи по кръвоносните съдове. Консумацията им обаче се препоръчва в умерени количества – до 10 грама дневно и то само за здрави хора. Останалите могат да си направят скраб за лице и кожа, добавяйки ги към измивните си препарати в сурово смляно състояние.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашни лекарства от динени семки

Не изхвърляйте динените семки – направете от тях фибри за добавка към салата или пък лечебна отвара.   виж още »

Народна притча за тайната на дълголетието и динята.

Как една диня може да се превърне в символ на семейното щастие и дълголетие? Поучителен местен разказ от село Орешец – Видинско.   виж още »

Каква диня да си купя

Как се познава зрялата диня без изкуствени добавки? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта