Регистрация

Диети убиват 11 млн. души годишно

09 Apr 2019   /   nina123   /   Видяна: 1822
Диети убиват 11 млн. души годишно

Неправилни хранителни режими за отслабване повлияват отключването на заболявания и преждевременната смъртност.

 

Диетата е начин на хранене, чрез който хората целят да водят по-здравословен начин на живот, да качат или свалят някой килограм и да постигнат желаната визия и физически характеристики. Множество диети обаче се предприемат без консултация със специалист, алармират данните от мащабно международно проучване, публикувано в БГНЕС. Именно в тези режими не се предвиждат основни нужди на тялото и не се отхвърлят пагубни навици на ядене. Неправилно взетото решение за спазване на диета убива косвено и пряко по 11 млн. души в света за година, доказва проучването. Ето някои от най-честите грешки, описани от проф. Нита Форухи от университета в Кеймбридж.

 

1. Някои диети пропускат да определят количеството на сол. Тези режими са пряко виновни за смъртта на 3 млн. души през изминалата година, сочи проучването. Няма нищо лошо да се ядат висококачествени продукти, да се внимава с количествата на порциите, но не бива да се забравя и за белия убиец – солта. Тя натоварва сърдечно-съдовата система и повишава многократно риска от инфаркт. Когато човек иска да се нахрани с по-малко количество, обикновено слага повече сол, за да се засити по-лесно или да направи по-поносим вкуса на някои здравословни и по-малко привлекателни за небцето продукти. Така без да разбират, хората си вредят смъртоносно.

 

2. Кетодиета с липса на пълнозърнести храни погубва 3 млн. души годишно. Особено модерни днес са кетодиетите, в които въглехидратите остават на заден план. Не е тайна, че овесените ядки и семената носят доста въглехидрати, които предизвикват покачване на телесната маса. С това оправдание кетоподдръжниците ги премахват от хранителния си режим. Но пълнозърнестите продукти са изконно важни за сърцето – същото онова което в кетодиетата се натоварва с много мазнини. Помагат и на стомаха да разгради тежката иначе храна заради фибрите в себе си.

 

3. Диета без ядки заради калоричността им. Това също е пагубен за ума и тялото режим. В ядките се съдържат много вани мазнини и микроелементи, които човек губи, когато не хапва хрупкавите черупчести. Може орехите, бадемите, лешниците, кашуто да съдържат много калории – по над 600 в 100 грама, но не бива на храната да се гледа само като на носител на енергия, защото всеки продукт носи и определени блага за тялото.

 

4. Диета само със животински продукти. Това е режим, често спазван от трениращи хора. Но те забравят за плодовете и зеленчуците, за витамините, минералите и фибрите от естествени източници. Така тялото се товари с тежка храна, без да разполага с ресурс да я преработи и усвои. Тогава започва теглене на този ресурс от запасите на самия организъм. Тялото се изтощава, костите стават чупливи, вътрешните органи стареят по-бързо.

 

5. Диети с глад. Ако не преминават под стриктния надзор на специалисти, тези режими буквално разрушават храносмилателната система. За съжаление доста младежи си докарват трайни проблеми заради желанието си да блеснат с тънка талия на бала или да бъдат с няколко килограма по-малко на „важното“ събиране в петък вечер. Тук вече и родителите имат отговорност да следят подопечните си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нефролози: Диетите с прекомерно много течности са бич за организма

Изпиването на над 3 литра течности на ден уврежда трайно бъбреците и стресира тялото. виж още »

Кои диети са вредни и защо

Грешки, които допускаме при спазването на диета и как можем безвъзвратно да съсипем тялото си с гладуване. виж още »

Диетите ни натъжават и депресират

Дори успешните опити за отслабване водят до понижаване на настроението. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта