Регистрация

Диета за януари и февруари с витамин С

19 Jan 2017   /   nina123   /   Видяна: 3115
Диета за януари и февруари с витамин С

Хапвайте кисело мляко, цитруси и кореноплодни и ще бъдете здрави и красиви.

Януари и февруари са онези месеци от годината, когато кантарът е безпощаден и показателите му засилват следпразничната депресия. ПОМНЕТЕ, ЧЕ БЪРЗО КАЧЕНИТЕ КИЛОГРАМИ СЕ СВАЛЯТ ПО-ЛЕСНО, НО И ЗНАЙТЕ, ЧЕ ДИЕТИТЕ ПРЕЗ ТЕЗИ ДВА МЕСЕЦА МОГАТ ДА ПОВЛИЯЯТ НЕГАТИВНО НА ИМУНИТЕТА. Мнозина приемат идеята за глада, за да накажат себе си след „великото преяждане“, но в грипния период тялото няма нужда от допълнителни атаки върху правилната си функция, обясняват от ефира на Нова ТВ.

Диетата през месеците на болести и настинки трябва да е питателна, богата на витамини и минерали и особено на витамин С, който активира естествените защитни сили на организма. Намаленото количество калории тук се компенсира от полезните съставки на храната, като едновременно спомага засилването на имунитета и горенето на мазнини. Киселите плодове и зеленчуци действат като омивалник на излишните натрупвания в тялото, а енергията на белите меса ни дава сили да се справим със студа и предизвикателствата на деня.

Тази диета представлява правила за хранене, като не задава количество на порциите, а просто е наставник на балансираното ядене в онзи деликатен период от годината, когато хем трябва да отслабнем, хем да останем здрави и витални.

Ето и правилата:

1. Спазвайте диетата 14 дни, за да се насладите на пълния й ефект.

2. Забравете за белия хляб, прясното мляко, колбасите, чипсовете, мазните червени меса и намалете драсично консумацията на алкохол, особено с включени към него мезета, дори и от разрешените храни.

3. Хранете се по 7 пъти на ден НО...

4. Закуската представлява сокът на един лимон, разтворен в 150 мл толка вода (около 60 градуса). Пие се на малки глътки непосредствено след ставане.

5. Два часа след закуската хапнете по ваше желание сезонни плодове (мандарини, банани, портокали, помело, авокадо, ананас и др.) или ½ кофичка кисело мляко със семена; или филия алтернатива на белия хляб с лютеница и пресен спанак (може да добавите сирене или извара). Варените яйца на закуска също са страхотен старт за деня и към тях можете да добавите пресни листни зеленчуци. Не смесвайте обаче тези храни. Просто си изберете от вариантите или ги редувайте според вкуса си.

Ето личното ми предложение за здравословни яйца, изпечени на хартия - просто не солете

Вижте друга подходяща закуска, която сготви kulinarno.bg - Кисело мляко с ядки, мед и семена

6. За обяд си хапнете печено месо (най-добре пилешко или риба) с порция салата от кореноплодни зеленчуци. Цвеклото, морковите и ряпата са нискокалоричен дар за тялото. Пак напомняме и за свежите зелени листа. Не забравяйте да капнете няколко капки студенопресован зехтин върху зеленчуците – той спомага усвояването им. Можете да обядвате минимум 2:30 часа след като сте приключили със закуската.

Ето какво сготвих за този обяд - печена пъстърва във фолио с билки

7. Три часа след обяда пийте прясно изцеден сок от плодове или зеленчуци. Ако не желаете, заменете го със сурови благородни ядки (кашу, бадеми, лешници, орехи, макадамия и др.).

8. Вечеряйте около 18 часа. Изберете си между печен ориз, печени картофи, зеленчукова супа, паста със зехтин и сирене. Малко варени картофи (без сол), бобена салата, печена елда, зеленчуци на пара също са разрешени. Ако сте свикнали да хапвате мръвка след края на работния ден, комбинирайте я с пресен зеленчук и си забранете да е пържена или мазна.

9. Три часа след вечеря можете още веднъж да се насладите на кореноплодна или спаначена салата. Не яжте зеле – то натоварва стомаха и може да ви донесе дискомфорт по време на съня.

Вижте и Витаминозната ми кореноплодна салата за зимата с дайкон и цвекло

10. Непосредствено преди лягане хапнете малко грейпфрут. Две парчета са съвсем достатъчни. Изпийте и 100 мл вода на стайна температура. Течността в тялото може да ви притесни през нощта, но с нея се отмиват токсини и ненужни соли. Ако сте дама, този съвет неминуемо ще ви спаси и от натрупването на неприятен целулит.

11. В зеленчуковите ястия през деня или в киселото мляко за закуска сложете по ½ ч.л. сурови семена. Перфектен избор са лен, мак, сусам (небеленият е по-полезен, но има по-неприятен вкус), чиа. На ден е добре да изяждате 1,5 лъжички.

12. Намерете си висококачествен пчелен мед и си добавете по около 5 грама в едно от храненията, като най-подходящо е след лимоновия сок на закуска, в киселото мляко, върху плодовете или суровите ядки. Можете да го смесите с оцет или лимонов сок и да подправите с него салатата си.

13. Ограничете количеството сол, с което подправяте храната си. Дори и да изключите солта за 14 дни от менюто си, няма да навредите на тялото си. Ефектът от диетата ще е още по-добър.

14. Старайте се да пиете над 1 литър вода на ден. Януари е месец, който не предполага усилено потене, така че и 1000 мл вода на ден ще ви стигнат. Тук обаче се брои само водата за деня - не пречисляваме сокове, чайове и др.

15. Ако ви се хапва щоколад или друг вид сладкиш, направете го в умерени дози, между храненията и до 17:00 часа. Можете да подправите кафето, чая или друга любима напитка с лъжичка захар, но пак до 5 следобед.

16. Свободното количество на порциите все пак не бива да ви кара да забравяте, че сте на диета. Хранете се, но не преяждайте. Ако прегладнеете случайно, хапнете портокал или рендосани кореноплодни зеленчуци. Можете също да се насладите на някоя ябълка или сварена дюля или тиква.

Вижте печени на фурна дюли

... или пък ...

Тиква на фурна с канела и орехи

17. Старайте се да разнообразявате менюто си според позволените храни.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет плода, които трябва да хапвате точно сега

Началото на януари още предлага свежи дарове на природата, които са в сезон.   виж още »

Тридневна строга цитрусова прочистваща диета

Професионална диета с плодове, зеленчуци и малко риба ни помага да влезем в старите дрехи след празниците. виж още »

Диета със зелева салата за отслабване, прочистване и подмладяване

Свлете 5 килограма само за седмица с диета, която не изтощава тялото и повишава имунитета. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта