Регистрация

Диета за прочистване на черния дроб след лятната почивка

02 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 1820
Диета за прочистване на черния дроб след лятната почивка

Пиенето на зеленчукови сокове, спирането на алкохола и мазните храни и приготвянето на домашни отвари възвръща силите на черния дроб.

 

Лятната ваканция е към своя край, а равносметката за мнозина е, че са си позволили доста чашки аперитив или бира, хапнали са си пържени мезенца по заведения, отпуснали са се в приема на мазнини и въобще са поглезили небцето си така, че тялото да пострада от хранително-питейния маратон. Най-уязвим е черният дроб, който има функцията да пречиства отровите, погълнати от ястия и питиета. Той обаче може да претърпи свръхнатоварване, което да му попречи да се погрижи за чистотата на кръвта, състоянието на хормоните в организма и други важни дейности, които да навредят премного. Затова след приключване на летния гуляй и при завръщане към рутинните задължения, е добре да си направите чернодробно пречистване. Ето няколко стъпки, които трябва да спазвате. 10-14 дни, за да постигнете добър ефект. Все пак черният дроб е от малкото органи в човешкото тяло, които могат да се регенерират.

 

1. Спрете товарещите черния дроб продукти. Това най-общо означава да преустановите консумацията на пържени храни, мазни меса и алкохол. Сладкишите, захарните изделия и газираните безалкохолни също влизат в тази категория. Това е най-трудната стъпка в тази диета, но определено ще доведе до позитивни резултати.

 

2. Пийте отвара за черен дроб. Тук можете да изберете между чай с лъжичка куркума, отвара от стафиди (вижте как се прави и как действа), запарка на корени от глухарче. Който и вариант да харесате от изброените, останете само на него в рамките на диетата и приемайте напитката сутрин на гладно.

 

3. Увеличете приема на пресни зеленчуци. Те са нужни на черния дроб в особено големи количества о време на регенерирането му. Затова е добре да ги включите на всяко от основните хранения, а междинните да изградите от тях. Тъй като човек не може да изяде много зеленчуци на едно хранене, можете да си направите сок от тях. Важно е зеленчуците да не са високовъглехидратни (моркови например). Вместо това се насладете на чаша сок от цвекло, чушки, домати или пък хапнете щедро количество краставици и марули. Ако си намерите продукти на екологично производство – още по-добре.

 

4. Масло и банани – защо са важни? Въпреки че маслото е мазно, а бананите съдържат доста захар, общото между тях е съдържанието на високи нива от елемента калий, особено важен за здравината на черния дроб. Към този на пръв поглед недиетичен списък можете да добавите още бобовите и зърнените култури, картофите, зелените листни зеленчуци, доматите.

 

5. Пийте достатъчно вода. Постарайте се в рамките на деня да изгълтате поне 1,5 литра вода, а ако сте подложени на силови движения или работите в топли помещения – поне 2 литра. Водата е уникална за отмиване и прочистване. Не забравяйте да я включвате във всяка диета като помощник за успешните резултати.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранене преди плаж за здрава кожата и добро храносмилане

Хранене преди лятната почивка – много течности, фибри, пробиотични бактерии и мастноразтворими витамини ще ви помогнат да запазите гладка кожа, виж още »

Кафето пази черния дроб от алкохола

Кафето помага на черния дроб да се възстанови от алкохолните атаки.   виж още »

5-те хранителни грешки, които разрушават черния дроб

Хората знаят, че солта, пържените храни и алкохолът рушат черния дроб, но не само те са сред първенците по унищожение на важния орган и тежките болест виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта