Регистрация

Десетте най-полезни храни за есента

04 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 4107
Десетте най-полезни храни за есента

Позволете на природата да се погрижи за тялото ви преди нахлуването на студовете.

Екип от български хранителни експерти, лекари и диетолози публикува класация на най-полезните храни, които е добре човек да си хапва през есента, за да може да се радва на здравословно тегло, приличен външен вид и крепко здраве, както и да се чувства сигурен, че в предстоящите месеци на грип и настинки имунната му система ще бъде верен помощник при недопускането на деградивни тела в организма. За всяка от храните учените обясняват как тя ще повлияе на здравето и външността и защо си е заслужила място в есенния хранителен топ-10.

На десето място е поставена една подправка, която мнозина използват в ежедневието сичерен пипер. Препоръката на експертите е да се слага в по-големи дози през месеците септември и октомври, защото освен че подобрява храносмилането и елиминира усещането за тежест е добър помощник при борбата с настинки заради сгряващия и антитоксичен ефект.

На девето място намираме канелата, защото тя прочиства дихателните пътища, лекува настинки и кашлица, както и регулира работата на стомашно-чревния тракт, гарантирайки редовно и лесно ходене до тоалетна.

На осмото стъпало се нареждат сладките картофи, които са богати на бета-каротен и витамин С. Те подобряват храносмилането, предпазват от инфекции и лекуват запек.

Седмата позиция е запазена за зелето – вкусен нискокалоричен зеленчук, който благоприятства храносмилането, прочиства вътрешните органи и най-вече белите и черния дроб и бори инфекциите.

Шестото място се заема от пащърнака – корен, който можете да си хапвате самостоятелно или направен на салата и добавен в манджи. Ако го консумирате суров няма да сбъркате, но дори и след термична обработка той пак ще отдели нужните за правилната телесна функция минерали и фибри.

На пета позиция застава джинджифилът, който можете да консумирате на чай, в сурово състояние или като подправка. Той си остава природно лекарство срещу кашлица и гърлобол, стомашно неразположение и обща настинка.

Една бройка не е достигнала на чесъна, за да се вреди в челният топ-3. Въпреки че се бори с лошия холестерол, предпазва от развитие на ракови клетки и унищожава бактериите и вирусите със силата на антибиотик, повдига настроението и либидото, той си остава на четвърта позиция.

На трето място се търкулва любимата на мнозина тиква. Тя съдържа фолиева киселина, бета каротен, витамин С и антиоксиданти, които се грижат за здравето и красотата, защитават плода при бременните и предпазват от инфекции. Тиквата може да е здравословно основно ястие или вкусен нискокалоричен десерт.

Втори в класацията са червените боровинки със своето богатство на антиоксиданти и витамини от групата В и С. Те предпазват от сърдечни заболявания и рак, подобряват храносмилането и лекуват възпаления на бъбреците и пикочните пътища.

Първенец в класацията за най-полезна есенна храна са ябълките. Богати на флавоноиди те парират развитието на инфекции и са естествена защита срещу голяма част от есенните вируси. Освен това са плодове на красотата, защото се грижат за косата, зъбите, кожата и ноктите.  

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Три признака, че страдате от есенен дефицит на витамини

Косата, кожата и очите са най-податливи, когато преминаваме от плодове и зеленчуци към по-тежка и по-бедна на витамини и минерали храна. виж още »

Ядливи кестени – вкусна и полезна безглутенова храна

Кои кестени се ядат и какви ползи за тялото носят кестеновите храни. виж още »

Как се променя храненето щом времето застудее

Когато температурите навън паднат рязко търсим мазни меса, цитруси, кисели и листни зеленчуци и тежки десерти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта