Регистрация

Две междинни леки хранения борят затлъстяването при децата

08 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 2000
Две междинни леки хранения борят затлъстяването при децата

Към трите основни ястия е добре да се добавят две междинни, всяко с под 200 калории, съветват британски експерти.

 

В навечерието на 2018-а година Великобританските здравни власти публикуваха стряскащ докалд, в който се сочи, че 10% от децата в началното училище и 20% от децата в среднното школо страдат от затлъстяване, а още повече техни набори вече са поели по обричащия път към наднорменото тегло. В България все още нямаме точни данни за процента на затлъстелите ученици до 7-ми клас, но със сигурност знаем, че техният процент нараства главоломно през последните години. Затова нека обърнем внимание какви мерки препоръчват здравните власти от Острова и всеки сам да прецени дали са адекватни и за неговото дете.

 

1. Само две междинни закуски на ден, като всяка е с около 100 калории. Това е първият съвет към британките, които хранят дете между 5 и 11-годишна възраст. След като навършат 5 годинки, децата променят метаболизма си и вече не е нужно да се хранят по 6-8 пъти на ден. Едно малко прихапване между закуската и обяда и едно между обяда и вечерята са напълно достатъчни. В противен случай детското стомахче не намира покой и така свиква на постоянно хранене, което води до приема на още и още калории.

 

2. Междинните закуски трябва да са леки. За съжаление голямото междучасие в училищата, когато е време за междинно прихапване, се приема от децата като 20-минутката за натъпкване. Тогава обикновено малчуганите ядат тестени изделия и сладкиши, които поливат с подсладени или газирани напитки. Така в междинното им хранене се съдържат между 450 и 900 калории – прекалено голям прием само 3 часа след закуска. Правилните алтернативи са плодовете, зърнените храни и дори една чаша мляко – количества достатъчни да заситят, без да натоварват излишно.

 

3. Междинните закуски трябва да се приемат в приблизително едни и същи часове всеки ден. Ако детето закусва около 07:00, обядва към 13:00 и вечеря около 20:00, то е добре да потърсите средата между тези часове за междинна закуска. Съответно това са 10:00 и 16:30 часа. Тогава можете да дадете на мъничето си плодове, млечна закуска или пълнозърнеста филийка. Не се оправдавайте като го нахраните с минимален сладкиш като кроасанчета и вафли, които попадат в инервала между 100 и 200 калории – това не е пълноценно прихапване.

 

4. Основните хранения имат за цел да заредят тялото с витамини и минерали, докато междинните са просто за засищане. Нека главния брой на калориите, които приема детето за деня се разделят межу закуската, обяда и вечерята, като най-оптималното съотношение е 40% на 35% на 25%. При по-малките е позволено шесто хранене, което да представлява мляко преди сън. С порастването на детето този навик може да се замени от чаша топла билкова запарка с мед или директно да отпадне.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да накараме детето да се храни в училище

Родителят трябва да е психолог, когато иска да накара мъничето си да яде. виж още »

Какво да закуси детето преди училище

Нахранете мъника си със здравословни ястия преди да го изпратите  в средището на образованието и вредните високалорични тестени закуски. виж още »

Българските деца затлъстяват от раждането

Лошите хранителни навици в семейството нареждат България на 6-о място в Европа по детско затлъстяване. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous26-12-2020
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500 Mg pzb.wwgs.kulinarno.bg.gmc.ib http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
anonymous26-12-2020
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxicillin Online vxp.gcdg.kulinarno.bg.ibp.eq http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
anonymous26-12-2020
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin pdb.pssg.kulinarno.bg.euq.xg http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта