Регистрация

Дарете с нов живот отпадъците в кухнята

11 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 1218
Дарете с нов живот отпадъците в кухнята

Пластмасовите контейнери, черупките от яйца, мрежите от опаковане на плодовете, остатъците от стари сапуни и зеленчуци могат да направят живота по-лесен, вместо да се превръщат в боклук.

 

Човечеството окупира все повече от планетата, а тя изнемогва да се грижи за хората, защото ресурсите ѝ се изчерпват с бързи темпове. Земята няма време да се възстанови от всичко, което човек граби с пълни шепи от нея, но човекът от своя страна е все по-зависим от тези ресурси, свикнал да живее в комфорт и да разполага с тях. От друга страна отпадъците от хорския живот също товарят изтерзаната планета. Ето защо няма смисъл в боклука да попадат обявени за ненужни предмети, които могат да бъдат повторно използвани. Как да направим малка крачка към облекчаване на Земята от човешкия товар, обясняват в сайта thekitchn.com, с пет златни съвета как нещата, които изхвърляме от кухнята, могат да бъдат максимално използвани от човека. Ето и полезните предложения как да спасим някои предмети и продукти от кофата за боклук, правейки ежедневието си по-лесно и практично.

1. Пластмасовите контейнери са страхотни саксии за пресни билки. Тарелките от плодове и зеленчуци, кофичките от кисело мляко и дори познатите тетра пак опаковки от пресни млека и сокове могат да бъдат основа на една прекрасна свежа домашна градина от подправки. Земята е пренаситена от пластмаса, текат кампании за заменянето ѝ с биоразградими материали, а на фона на тези усилия човек просто си купува билки в саксия от хипермаркета. Вместо това си продупчете с пирон на няколко места тезу уж „отпадъци“ и напълнете с пръст. В тях можете да засадите мащерка, босилек, розмарин, мента и какво ли още не. Руколата пък вирее по-добре в плоските тарелки, защото предпочита по-малка дълбочина на пръстта. Семена за тези и още билки можете да си купите както от супера, така и от строителните магазини. А после ще се насладите на свежестта у дома си и ще разполагате с прясна подправка за всяко ястие.

2. Мрежичките от портокали заместват обемния уред за отцеждане на вода от листни зеленчуци за салата. А имат и още една страхотна функция, за която ще споменем по-нататък. Вместо да държите огромната центрофуга за листа в кухнята си, измийте добре мрежичката и всеки път, когато искате да отцедите листата спанак, маруля, микс за салата – прибирайте в нея и завъртайте. Ще се изненадате колко по-добра работа върши. Пък и скътана в долапа почти не заема място.

3. Остатъците от стар сапун не са за боклука. Естествено – счупен и разпукан сапунът не може да бъде използван лесно за измиване на ръце и тяло, ала в тези блокчета има още живот. Приберете няколко от тях в марля и имате сапун. А ето и друга идея. Гореспоменатата мрежичка може да играе ролята на перфектен държач за остатъци от блокче сапун. Завържете за мивката и винаги ще имате сапун под ръка.

4. Обелките и дръжките от зеленчуци използвайте за апетитен домашен бульон. Ако сте се зачитали в съдържанието на готовите кубчета бульон за супи и солени ястия, сигурно не сте очаровани от химията в тях. Вместо да изхвърляте обелките от моркови, люспите от лук и чесън, стеблата от целина, магданоз, копър или листата от пресните лук и чесън, си ги събирайте в хладилника или фризера (ако нямате намерение да ползвате скоро). А когато решите да варите месо, просто изсипете и тях в тенджерата. Бульонът ще стане много апетитен, мръвката също ще се овкуси.

5. Остатъците от кафе и черупките от яйца превърнете в тор за пресните билки в кухнята. Черупките можете да запечете леко на изстиващата от готвене на друго ястие фурна, но може да използвате и в суров вариант, стига да изплакнете. Смелете в кафемелачка или пиперница и след това смесете с почвата за домашни растения. Кафето от цедката на машината или утайката от турско кафе са идеална естествена тор – възползвайте се от нея.

Ако ви хрумват още идеи как да извлечем полза от кухненските и готварските отпадъци, споделете на нашата фейсбук страница практичните си открития за спасяване на планетата и облекчаване на човешкия живот едновременно.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет трика за пестене на ток у дома и в кухнята

Навици в кухнята, които пестят електричество и пари.   виж още »

Пет практични хитринки в кухнята

Как да свалите зърната от варена царевица. как се мият и отцеждат листни зеленчуци, как се реже голямо количество варени яйца, как се реже киви с микс виж още »

Практични домакински трикове

Улеснете живота си с няколко прости хитринки.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта