Регистрация

Дайте желязо на дългата коса с храна

23 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 1431
Дайте желязо на дългата коса с храна

Сухата и изтощена коса има нужда от кислород, а той достига до краищата благодарение на желязото в менюто.

 

В началото на есента изтормозената от летните почивки коса вече показва сигурни признаци умора. Става суха, чуплива и неподатлива на третиране. Корените се омазняват бързо, а краищата – цъфтят и се накъсват. Проблем може да е недостигът на желязо, обяснява Д-р Райна Стоянова – български диетолог и ендокринолог.

 

Най-често страда дългата коса. Процесите по пренасяне на полезните вещества от началото до края изискват по-голям ресурс. Всичко тръгва от корените и върви към краищата, а дотам често не достигат нужните минерали, вещества и елементи, тъй като са изчерпани, за да запълнят дефицитите по пътя на транспортирането. Кислородът е елемент, който отговаря за правилната циркулация в косата, но понякога не е достатъчен. А за набавянето му е необходимо желязо.

 

Защо липсата на желязо разваля косата? Желязото е важно за здравината на косъма и правилното окисление. Без него буквално главата и косата не могат да дишат. Но се оказва, че желязото трудно достига на цялото тяло, а остатъчния ресурс, след като е подсигурил цялостното здраве на организма, се отправя към косата. Понякога е твърде малко, за да ѝ даде нужните дихания и свежест.

 

Кои храни са богати на желязо? За здрава коса, нервна система и сърдечно-съдова система е добре да хапвате червени меса, черен дроб, зърнени култури, млечни продукти, риба и зелени листни зеленчуци. През лятото обаче желязото често не достига в организма. Ето какво означава да имате нисък хемоглобин – недостатъчен прием или неправилно усвояване на елемента. На какво може да се дължи това?

 

Какво да ям при нисък хемоглобин? Несъмнено ниските нива се отразяват на здравата коса, но ако са прекалено снижени, може да повлияят и на по-важни органи и системи в тялото. Съветите на експерта са да не наблягате на желязо от растителен или млечен произход, защото от него се усвояват едва до 10%. За сравнение усвояемостта на желязо от месни източници е до 35%. Затова не си играйте със здравето и забравете диетите, забраняващи месни продукти.

 

Разликата между хемово и нехемово желязо. Хемовото е именно важното и усвояемо желязо. Ще го намерите в морските дарове, червените меса и особено много в черния дроб. То ще съживи косата, но и ще ви накара да се чувствате по-силни и енергични. Нехемовото се съдържа в млякото, зеленчуците и по-малко в зърнените култури. То не е достатъчно, за да задоволи нуждата на косъма от кислород. Дори не достига за правилната функция на кръвта да пренася кислород и да се съсирва.

 

Защо есента косата страда най-много? Цяло лято косъмът е бил подлаган на извънредни и неприятни за него условия като изпичане на силно слънце, често мокрене и третиране с препарати и топлинни уреди. Нормално е на финалната права да загуби качествата си. Освен това лятното меню е богато на храни с нехемово желязо и бедно на червени меса. Дефицитът се наслагва преди проявяване. Освен това консумацията на кафе и алкохол, засилена през летните месеци спира усвоямостта на желязото. Ето как вътрешни и външни фактори влияят заедно в развалянето на косъма.

 

Как да оправя косата си през есента? За начало си сгответе задушени дробчета, сервирайте си ги със свежа спаначена салата и се лишете от традиционната чаша вино. Увеличете консумацията на червени немазни меса и пийте по 1-2 кафета на ден – не повече. Нека приемът на вода се вдигне с поне 25% и не на последно място – купете си избрана козметика за изстрадала през лятото коса. Ако спазите тези стъпки, гривата ви ще блесне до месец.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Черен дроб и морски дарове забавят побеляването

Храна, с която се спира побеляването на косата.   виж още »

Маска за коса с червен лук – мирише, но помага

Мазило за глава с червен лук бори пърхота и заздравява гривата.   виж още »

Есенни маски за лице и коса с дюля

Разкрасителни домашни процедури с дюли. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта