Регистрация

Маска за коса с червен лук – мирише, но помага

09 May 2019   /   nina123   /   Видяна: 2542
Маска за коса с червен лук – мирише, но помага

Мазило за глава с червен лук бори пърхота и заздравява гривата.

 

Червеният лук се превърна в модерна съставка на препарати за коса, които борят пърхота, провокират растежа и допринасят за здравината на косъма. И докато днес индустрията, посветена на грижа за скалпа и косъма, се гордее с откритието си, то от хилядолетие индийките използват „ревливия зеленчук“, за да поддържат буйни гриви, а мъжете им – да стопират пърхота и косопада.

 

Традиционна индийска маска за коса с червен лук. Много варианти на този домашен илач можете да видите и в YouTube, като някои от тях вече се радват на милиони гледания. Това е стара индийска техника за поддържане на разкошна коса. За целта се подгряват 100 мл кокосово олио и в него се пускат 25 грама къри листа. Щом течността започне да се пени, се добавят 200 г нарязан на много ситно червен лук. Маха се от огъня и се оставя на стайна температура за 1 денонощие. После се прецежда и полученото олио се съхранява в хладилник. От така направения серум се маже щедро количество върху скалпа и се втрива силно час преди къпане. После се отмива с вода и етерични масла, които да притъпят неприятния мирис на лук.

 

Домашна маска за коса с червен лук. Листата къри не се намират лесно в България. Затова след разравяне в родните илачи се оказва, че маската е побългарена и съществува от десетилетия в народната медицина като средство за борба с пърхота и сгъстяване на косата. За съжаление и старите източници подчертават, че миризмата след прилагане на лучения крем не е особено приятна, но се препоръчва измиване на косата с екстракт от лавандула или розово масло.

 

Как се прави маската с червен лук? Най-стария метод, който откриваме в родните източници, е в хаванче. Лукът се реже на парчета и се прехвърля в дървен съд. Добавя се студено пресовано растително масло (около 2 с.л. на глава лук). После се счуква много хубаво. С пръсти се нанася и втрива в скалпа. Сълзите могат да рукнат от лютивината в очите. Не бива обаче да се усеща дискомфорт на главата. Появи ли се силно парене или сърбеж, трябва да се измие веднага. Оставя се да подейства цели 2 часа, като периодично се разтрива с леки масажни движения. После се отмива с вода, може да се добави и бебешки шампоан. Дори и еднократно прилагане има ефект. Ако проблемите са много сериозни, маската може да се прави по един път в седмицата в пет последователни седмици.

 

Модернизиран вариант на маска за коса с лук. Тук се импровизира предимно с маслата, а в интернет се откриват множество варианти. По-заетите домакини слагат всичко заедно в блендера и го превръщат в хомогенна каша за мазане. Препоръчват се варианти с кокосово масло (1 с.л. с връх на глава лук), олио от гроздови семки, олио от орехи, рапично масло (2 с.л. на глава лук), бадемово масло (1 с.л.). Предлага се добавка от суров яйчен жълтък или 2 с.л. бира. При много мазен скалп можете да сложите 1 ч.л. хума на прах.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кога се използва бял, червен, жълт лук и шалот

Разликата във вкуса и подходящия начин за готвене на различните видове лук.   виж още »

Черен дроб и морски дарове забавят побеляването

Храна, с която се спира побеляването на косата.   виж още »

Здрави нокти с домашни продукти

Маски за нокти с продукти от хладилника и долапа.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта