Регистрация

В сирната седмица – без месо, но с животински субпродукти

24 Feb 2020   /   nina123   /   Видяна: 1702
В сирната седмица – без месо, но с животински субпродукти

Навлизаме във Великденски пости 2020 със заговяване с яйца и млечни продукти.

 

От днес 24-и февруари 2020 г. християнският свят навлиза във Великите пости, които ще продължат 8 седмици до Възкресение Христово. Тази година Великден празнуваме на 19-и април, а от 1-и март постът става строг за 7 седмици. Това са най-дългите религиозни пости в християнството.

 

Сирната седмица е прелюдии между отказването от месото и спирането на всички животински продукти. От днес вече вярващите на бива да консумират животинска плът, но заговяват с яйца и млечни храни до неделя (01-и март), когато е Сирни Заговезни. В следващите седем дни тялото постепенно се подготвя за лишенията, които го извисяват заедно с духа до божието битие.

 

Какво се готви в сирната седмица? Неслучайно думата сирна идва от сирене. Според християнските традиции всеки ден се ядат млечни продукти и яйца. Това е седмицата на баниците, тутманиците, качамаците, хайдушкото сирене, панираните кашкавали, майонезените и млечните сосове. Закуските са с хляб, сирене и яйца, на обяд се хапват печени сирена, а на вечеря – празнична баница или питка със сирене. Десертите са пищни, а хората се забавляват и споделят любовта и брачните си намерения.

 

Традиции в сирната седмица. Освен споменатото заговяване с млечни продукти и яйца, християните изпълняват още редица ритуали, свързани с веселието и изразяването на чувствата към обичаните хора – защото в следващите 40 дни се живее в смирение. Това са последните дни, в които големите компании се събират, свирят и пеят, празнуват заедно. Момчета, избрали своята любима, искат разрешение от бащата да я ухажват. Младежи изпращат огнени стрели в двора на обичаната жена, за да заявят намеренията си, на които нямат право да се отдават до Великден. Влюбените се вричат във вярност, но и се разделят до Възкресение.

 

Сирната седмица завършва със Сирни Заговезни. Това е неделята преди строгия Велик пост. Тогава се извършва ритуалът „амкане“ или „хамкане“, като яйце или бяла халва се връзва на конец и децата във фамилията се надпреварват кой ще отхапе от лакомството без да използва ръцете си. Вярва се, че победителят ще си завоюва здраве и божие благоразположение. На Сирни Заговезни за последно се ходи при кумове, кръстници, по-възрастни роднини и приятели преди постното смирение. Иска се прошка от по-старите за волни и неволни грехове, извършени през изминалата една година. А след този ден човек се отдава на пост и единение и се посвещава на връзката между тяло и дух, между хора и Бог.

ПОДОБНИ СТАТИИ

В неделя искаме Прошка. Ритуали на Сирни Заговезни.

На Сирница се ходи на вечеря у възрастни роднини, меси се питка и се ядат сиренени и яйчени храни.   виж още »

Тази неделя: Честваме Сирни Заговезни и молим за Прошка

На Сирни Заговезни вечеряме яйца и млечни продукти, изпълняваме ритуала Амкане (Хамкане) и месим питка във формата на змия. виж още »

Пет вкусни предложения за Сирни Заговезни

Ако сте решили да спазвате Великденските пости стриктно, вижте какво да си наготвите в сирната седмица. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта