Регистрация

Пет вкусни предложения за Сирни Заговезни

26 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 7103
Пет вкусни предложения за Сирни Заговезни

Ако сте решили да спазвате Великденските пости стриктно, вижте какво да си наготвите в сирната седмица.

Вече сме в седмицата, която християните наричат Сирница. Началото на най-дългите пости е поставено и ни остават само 7 дни, в които да си хапваме животински субпродукти, за да може тялото да не се стресира от силния преход между блажене и хранене само с растителни ястия. В дните от 24 февруари до 2 март 2014 г. религията разрешава да включим в менюто си млечни продукти и яйца, а на Сирни Заговезни, който тази година се пада на 2 март, е задължително да се хапват яйчица, сиренце, млекце и кашкавал. Едва ли е лесно на онези, които са решили да спазват постите за първи път в живота си, да изберат адекватно меню, затова наш дълг е да им помогнем със следващите 5 предложения.

Можем да ви убедим, че постите освен полезни са и вкусни. Затова в предложенията няма да се спираме на традиционните яйца на очи, варени яйца, кофичка кисело мляко с плодове и печено във фолио сирене. Има далеч по-апетитни варианти, в които хем да запазите праведността си, хем да се наядете пълноценно и докрай, без да осъзнавате, че мръвката липсва на вашата трапеза.

1. Кашкавал и сирене пане. Толкова лесен вариант да комбинирате всички разрешени в тази седмица продукти. Най-вкусно ще стане, ако се опитате да разбиете отделно белтъците и жълтъците. Тогава коричката ще е наустоима. Друг трик е да изпозвате галета или царевично брашно вместо бялото. Те придават особена хрупкавост и закачливост на панировката.

2. Омлетите също са решение. Под омлети не се разбира просто да разбиете в едно яйцата и да сложите парчета сирене в тях, след което да изсипете в тигана. Заиграйте се малко повече. Добавете в сместа подправки – чубрица, мащерка, къри. Не слагайте сол, защото повечето сирена са солени. Направете плънката от няколко вида сирене – бяло, синьо, кашкавал, моцарела, ементал. И я сложете чак след като обърнете дебелата палачинка да се пече от другата страна. Така сиренената плънка ще се превърне в апетитен полутечен вулкан.

3. По време на пости гъбите със сметана са основно. И има как да го превърнете в подобаващо такова. Вместо просто да задушите нарязаните на шайби гъби, опитайте следното. Запържете ги в нарязан лук, сложете обилно черен пипер и подсладете с чесън на вкус. Нека всичко се готви не в олио, а в масълце – все още е позволено. Добавете и други подправки на вкус, ако имате бяло вино, също ще стане добре. Изсипете сметаната непосредствено преди края на готвенето, така че само да се затопли хубаво, без да кипи. А след като махнете от огъня, настържете обилно кашкавал. Можете да използвате и двойна доза сметана, за да се получи апетитен сос с винен аромат, в който да затопите любимия си хляб. Подправете и със соев сос за китайски привкус или пък си пукнете едно люто чушле, ако искате ястието да придобие български акцент.

4. Печените картофи със сметана и сирене са божествени. Първо сварявате картофите, след това ги режете на желаните парченца. Нека бъдат среден размер, за да се напоят обилно. Ако изберете земен гювеч с капак, в който да къкрят, няма да сбъркате. Естествено ястието става в тарин или най-обикновена тава. Размесете варените картофени хапки със сол и други подправки по избор (внимавайте със солта, защото и сиренето е солено), залейте ги с разтопена бучка масло, можете да добавите и мляко, натрошете на не много ситни парчета сиренето (защото в противен случай рискувате да се смие) и сложете да се запече. В средата на печенето добавете и сметаната и разбъркайте. За финал можете да подправите с настъргано отгоре синьо сирене или кашкавал.

5. Гювечета със сирене и яйце – класика за Сирни Заговезни. Лично аз възнамерявам с тази рецепта да затворя подготвителните пости преди преминаването към същинските. Приготвя се толкова лесно и изглежда невероятно. В познатите земни гювечета слагате начупена на 4-5 части бучка сирене, заливате я с доматен сок или нарязавате пресни домати. Пък защо не и двете? Любителите на пикантните ястия могат да скрият и люто чушле вътре. Заложете на подправките и особено чубрица, риган и сминдух. Добавете и други по ваш вкус. Печете с капак около 45 мин., махнете капака и счупете 1-2 яйца отгоре да се запекат. След още 5-10 мин. поръсете и с настърган кашкавал или синьо сирене по желание. Уникално е. Но увлича към преяждане!   

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Сирни Заговезни амкаме бяла храна и искаме прошка

На Сирни Заговезни се иска прошка, децата изпълняват ритуала амкане, а жените готвят баници и яйчени храни.   виж още »

Голяма Задушница и Месопустна Неделя поставят началото на Великия пост

Почитаме мъртвите и блажим с месце преди най-дългият християнски пост.   виж още »

На Прошка с погача, сиренени гозби, вино и бяла халва

На Сирни Заговезни искаме прошка от ближния и встъпваме във Великия пост с изчистена от товара на прегрешенията душа.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта