Регистрация

Водка трепе ¼ от братушките

03 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 2692
Водка трепе ¼ от братушките

Алкохолизмът в Русия е причина за високата смъртност над 55 години при мъжете.

След края на изминалата 2013-а година, когато британските медии подхванаха кампания да намалят приема на алкохол сред населението, изваждайки на показ статистически данни за консумацията на спиртни напитки сред островитяните (ето и информация за градусовите им подвизи), ВВС отново се обади по въпроса за чашката, но този път в обедната си емисия засегна недосегаемите в количествено отношение руснаци.

Според статистически данни, изнесени в най-престижната английска телевизия - ВВС, водката убива пряко или косвено ¼ от братушките на възраст над 55 години и е причината за високата смъртност при една от най-големите в световен мащаб нации. Средната продължителност на живота на мъжете в Русия е изключително ниска за Еропа – 60 години, но една голяма част от тях си отиват по-рано заради порочната си любов към чашката, категорични са изследователите.

Чести причини за смърт са алкохолните натравяния, проблемите с черния дроб и дори инцидентите в нетрезво състояние, се доказва след проведени анкети на семейства на 50 000 починали мъже. Учените са потресени и след крайните разултати на 10-годишно изследване върху питейните навици на 150 000 руснаци на възраст между 18 и 60 години, като само в рамките на проучването 8 000 от тях умират, като при голяма част от трагично загиналите проблемът се корени в честото посягане към бутилката.

От университета в Оксфорд, където стриктно следят приръста и смъртността на множество народи пък са на мнение, че порочната питейна практика има висини и сривове спрямо политическата система в Русия, защото много управници съумяват да поставят ценз върху алкохола, а подобен тип закони явно се отразяват положително върху увеличаването на народа и покачването на възрастта на смъртност.

Няма как да не се забележи, че при управлението на Горбачов, Елцин и Путин демографските показатели са положителни – включва се с мение по темата и Международната агенция по рака към Световната здравна организация (СЗО). При прехода меду управлението на Горбачов и Елцин, когато водката е лесно достъпна за всеки, младежката и юношеската смъртност се увеличават двойно.

Според данни на Руския център по рака в Москва средно на глава от населението се падат по 13 литра твърд алкохол годишно, но разликата в консумираните количества между мъжете и жените е огромна, така че пълнолетната част силния пол изпива по литър твърдо гориво на седмица, докато дамите не посягат така редовно към чашката. Притеснителен е и процентът на детската алкохолизация, като данните сочат, че почти всеки малчуган до 14-годишна възраст се е напивал поне веднъж.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Топ 10 на най-скъпите водки на Земята

Бихте ли дали милион долара за водка? А може да се окаже, че струва и доста повече... виж още »

Водката ни прави умни и креативни

Учени доказаха, че умерената консумация на водка обостря мисленето. виж още »

Водка – от лекарството до най-изтънчените коктейли

Руснаците разбират за водката близо осем столетия след откриването й. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта