Регистрация

Видовете вода трябва да се редуват в горещините

26 Apr 2021   /   nina123   /   Видяна: 1120
Видовете вода трябва да се редуват в горещините

Минералната вода може да е с твърде силна минерализация, затова е добре да се редува с пречистена чешмяна и трапезна питейна.

 

С идването на топлото време хората започват да се потят по-обилно, а изхвърлянето на вода от тялото изисква допълнителни количества, в които тя да се набавя своевременно. Нормално е човек да не се замисли и дори да не си спомни коя марка и от кой вид е последното шише вода, което си е купил при появата на жажда, но все повече проблеми се регистрират от консумацията на един и същ вид вода, споделя диетологът д-р Сегей Обложко, цитиран от БГНЕС.

 

Прекаляването с минерална вода може да доведе до нарушения в електролитния баланс, алармира диетологът. Минераланите води са богати на минерали, които се натрупват в организма. При медицински отчетени дефицити, тези вещества са особено необходими, ала при здраво тяло тяхното допълнително внасяне може да предизвика световъртеж, проблеми със стомаха и червата, запек или диария, липса на енергия. Затова трябва да се внимава.

 

Каква вода е добре да се пие? За да се набави необходимото количество вода за възрастен човек - между 1,8 и 2 литра дневно в жегите, неминуемо се стига до купуването на вода. Но всеки трябва да внимава - да си взима различна марка вода от предходната и да чете етикета, на който се упоменава дали водата е със силна минерализация или в нея преобладава даден елемент, който изисква внимание (флоуридът е най-честата такава съставка). Отделно у дома не е необходимо да се пие купена вода. Съществуват както филтри за чешма, така и различни видове кани за пречистване на чешмяната вода. Продава се изворна или трапезна вода, които са с ниска минерализация и годни за ежедневна консумация, затова при объркване на марките, винаги може да се разчита на тях.

 

Как се редува водата за пиене? Най-честите пренасищания с минерали, от които тялото няма нужда се отчитат при хора, които отиват с големи съдове, пълнят от минерални чешми и след това в продължение на месец консумират една и съща вода. Други пък правят грешката винаги да купуват вода от един и същи магазин, където обикновено се зареждат едни и същи видове. Експертът съветва винаги у дома да се консумира чешмяна вода, а на открито през горещите летни дни да се прибягва към изворна или трапезна пакетирана. Изпиването на 500 мл вода със силна минерализация не би било вредно, нито опасно за здравето, стига да не се случва всеки ден. Ако трябва да се избере между усещане за жажда и вода със силна минерализация, по-доброто решение е водата. Тя е тъй необходима, че всяко лишаване от нея би довело до дехидратация и нарушения в електролитния баланс.

 

През лятото се губят повече минерали. Така е заради потенето. Въпреки че количествата консумирана вода също скачат, част от тези минерали се изчистват, когато се появят капчици пот. Ето как по естествен начин рискът от пиене на неправилен или един и същи вид вода в по-големи количества се балансира с по-обилната пот. Но има и такива вещества във водата, които не могат да бъдат изхвърлени.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вашингтон поуст: Пет проблема, които се лекуват с вода

Водата може да облекчи мускулите, да прогони синозита, да пребори главоболието и артрита и да гарантира добрия сън. виж още »

Петър Дънов: Как да се прочистим чрез вода

Само с две процедури седмично за 10 мин. ще изчистите мисълта и тялото и ще успокоите нервната система, твърди Учителят. виж още »

Глад и вода „отмиват“ мръсотиите от тялото

Забранете си храната по един ден в седмицата, съветват индийски диетолози. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта