Регистрация

Варвара – вари, Сава – пече, а Никола – гости посреща

03 Dec 2021   /   nina123   /   Видяна: 1436
Варвара – вари, Сава – пече, а Никола – гости посреща

Народни ритуали за прогонване на Шарката, за лесно зачеване на младите моми и за омилостивяване на морето в три поредни празнични дни по време на пости.

 

Дните 4-и, 5-и и 6-и декември са църковни празници, в които се чества съответно паметта на Св. Варвара от Мала Азия, Св. Сава Освещени и Св. Николай Мирликлийски Чудотворец. В годините на игото обаче българският народ не е имал възможността да почита своите светци, ето защо традицията е сътворила техни първообрази, които се тачат и до днес, а исторически факти и народни предания се вплитат в създаването на светци-герои и поредица от ритуалности, свързани с тях.

Кои са Св. Варвара, Св. Сава и Св. Никола според Църквата? Почитта към тяхната памет се отдава в три последователни дни, но между отделните личности няма връзка според Църквата. Св. Варвара е девица от Мала Азия, която се покръства въпреки забраната на баща си. След този акт момичето е бичувано и обезглавено публично от татко си. Св. Сава е сръбски благородник, който напуска богатото си семейството и се отдава на отшелничество и молитви. Посвещава живота си на строеж на църкви и храмове, живее в скромност и бедност и умира на преклонна възраст, оставил след себе си стотици светилища, където вярващите да потърсят утеха и опека от Бог. Св. Никола е римски епископ, борещ се за благоденствието на бедните и онеправданите. Покръства множество езичници и самоотвержено защитава християните, затова е обявен за светец.

Кои са Света Варвара, Света Сава и Свети Никола според българската традиция? Любопитно е, че в народния фолклор Св. Сава е представен като жена, а името ѝ се тълкува на места като съкратено от Станислава. Варвара и Сава са по-малките сестри на Никола, които от деца вървели по петите му, за да му помагат. Те винаги вършели тежката работа, а той пък взимал облагите. Народът е казал „Варвара – вари, Сава – пече, а Никола гости посреща. Затова те се изобразяват като ядосани и навъсени жени, а Никола е приел образа на усмихнат и ведър старец, който обаче лесно може да загуби доброто си настроение и да стане отмъстителен и жесток. Особено добре това му качество познават рибарите, щом той се ядоса и спре да ги закриля.

Традиции на Св. Варвара. На Варваринден се готвят варива и се извършват ритуали за предпазване от шарка. Гозбите трябва да са постни, като традиционни са боб чорбата, вареното жито, супа от леща, ечемичена каша, варена царевица. Децата взимат по три зърна от всяко ястие и ги хвърлят в комина, за да не влезе оттам баба Шарка. Нейното име не се споменава, за да не реши, че я викат. Вместо това се използват псевдоними – „пъпчатката“, „несладката бабичка“, „оная с чешането“. Майките месят постен хляб и го мажат с мед. Вярва се, че както медът запълва порите на хляба, така и лицата на децата им ще бъдат гладки и няма да ги сполетят пъпки.

На Св. Сава се готвят печива. Същата медена постна питка се замесва повторно и за Савинден. Ако от снощния скромен празник са останали варива, днес те се изпичат, като пак има изискване всички ястия да са постни. Сервира се печен ориз с царевица, боб на фурна или в гърне, салата от леща и се правят постни бисквити за заслаждане на децата и момите. На Св. Сава се извършват ритуали за зачеване. Жената, която иска да има бебе, става преди изгрев и отива да прави празничните печива. Взима ново сито и го обръща наопаки, сеейки брашното. До нея трябва да дойде най-старата жена в дома и да каже „Обърни, чадо, ситото, че да ти се обърне коремът“.

На Никулден се организира пищен празник по време на пости. Не се консумират месо, яйца и млечни продукти, но може да се яде риба, да се пие вино и да се хапват мазни ястия със запръжка. В миналото се е смятало, че няма рода без именник на Никулден. Днес Никола и производните му са на 4-то място по брой сред мъжките имена в България. Освен това професионален празник имат рибарите и банкерите, а светецът се счита за покровител на децата, девиците, бедните, осъдените и престъпниците.

Екипът на kulinarno.bg честити именния ден и професионалния празник на всички, които честват Св. Варвара, Св. Сава и Никулден, като им пожелава да се предпазят от болести, да се радват на здрава и силна челяд, да плуват към бленувани хоризонти и да носят името си с гордост и достойнство.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Правила за почистване на риба

Етапи при чистенето на риба и какви са стъпките при люспене, махане на перките, кормене и отстраняване на слузта и хрилете.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта