Регистрация

Обредно жито и десерт с грухана пшеница



Обредно жито и десерт с грухана пшеница
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 2980

Как се прави жито за Задушница и подобие на ашуре с жито.

Оцени рецептата
Любима рецепта

На прага на Задушница Миро от канала Готвене за начинаещи показва сладкиши с пшеница - единият е подходящ за обреди, а другият - страхотен български десерт с полезни продукти. Във вариант едно рецептата разкрива как се прави десертна пшеница за църковни и религиозни събития. Зърната са разделени, усеща се хрупкавостта на ядки и ароматите на ванилия, канела и лимон. Във втория случай се получава сладкиш, подобен на шауре или любимото мляко с ориз, но с различно вариво и добавки на сушени плодове, ядки, цитрусови кори, мляко и канела. Във видеото на Миро по-горе можете да наблюдавате стъпка по стъпка приготвянето, както и да научите трикове за бързата, лесна и вкусна направа.

За обредната пшеница се сваряват около 250 г жито, след което се изсушават върху кърпа. Така зрънцата остават разделени и десертът не спихва. Следва да се смесят с 60-70 г смлени или натрошени бисквити, нарязани орехови ядки, лимонова кора по желание, ванилия, канела и пудра захар на вкус. Лесно и бързо житото е готово.

За ашурето от жито се сваряват до полуготовност в малко вода 250 г жито и след това се заливат с 600-700 мл прясно мляко. Добавят се бадеми или други ядки, около 200 г пудра захар, канела, щипка сол, наситнени сушени плодове, стафиди, цитрусова кора. Всички добавки са на вкус и по желание. Житото се вари до готовност и след това се разпределя в чашки или купички. Как можете да украсите и да обогатите вкуса - гледайте в клипа. 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта