Регистрация

Боровинката – дар от природата за лек и наслада

24 Jun 2013   /     /   Видяна: 3535
Боровинката – дар от природата за лек и наслада

Превенция от високо кръвно, наднормено тегло, катаракта и киселини се съчетава със свежия вкус на горски летен плод.

Лятото – този щедър сезон за нашите географски ширини, който ни позволява да черпим разнообразие от богати вкусове, носещи със себе си здраве и грижа за външния вид, предстои. Затова и ние, от kulinarno.bg се заемаме със задачата, освен да ви предложим богат набор от рецепти за плодовете на Майката – природа, и да ви обясним как можете да се възплозвате не само от вкусовите им качества, но и от  благоприятното им въздействие върху тялото.

Днес на пиадестала застава боровинката – не само предпочитан плод за десерти, закуски, напитки и украса на храни, но и един съвършен натурален лечител в борбата с редица заболявания и усещания за дискомфорт. Малките вкусни топчета, обагрени в червено, синьо и тъмно лилаво – достигащо почти до черно радват непцето на туриста, тъй като са широкоразпространени из цяла България. Знаете ли обаче, че в това нежно плодче са скрити вълшебни съставки, които подпомагат запазването на перфектното ви зрение, регулират процента на телесните мазнини, потентността, омазняването и здравия вид на кожата, стомашно-чревната фауна и дори намаляването на нивото на кръвната захар?

Да започнем от там – ако сте на диета боровинката е едно от най-добрите решения за здравословна закуска или нискокалоричен десерт. Разновидностите на плода, които се срещат у нас, съдържат между 40 и 70 калории за 100 грама, позволявайки ви дори да прекалите със сладкия плод, без да се притеснявате, че може да изиграе лоша шега на паласки, коремче или дупе. Напротив – доказано е, че имат положителна роля в метаболичните процеси, разграждането на мазнините и елиминирането на лошия холестерол.

И пак за подвластните на суетата – боровинката, с изобилието си от витамини С, Е и К е природен извор на красота. Богатството на витам С благоприятства както общото подобряване на имунната система, така и укрепването на костите, кръвоносните съдове и зъбите; подпомага по-бързото заздравяване на рани, регенериране на белези и общото укрепване на имунната система. Детоксикиращият витамин Е е верен приятел в борбата с неприятните акне и комедони. Той ще ви предпази също от кожни гъбички и образуване на инфекции. Силата на витамин К е във влиянието му върху кръвта и кръвоносната система. Той я прочиства, заздравява стените на кръвоносните съдове, които пък са главният виновник за неприятните спукани капиляри по краката на редица дами.

Но нека не се суетим, защото на първо място здравето отвътре е красота отвън. Човешки дълг е да се грижим за тялото. В народната медицина лечебните свойства на боровинката се използват в начална фаза на язва, за премахване на гастрит или просто за общо укрепване на метаболичните процеси. В миналото тя е била и един от основните лекове при катаракта. Известно е, че регулира налягането в очните ябълки, както и помага при разширени зеници. Привържениците на природната медицина я обявяват и за един от най-успешните борци с диабета и високата кръвна захар. В българския фолклор пък боровинката  е сочена за един от цяровете срещу импотентност.

Сушените боровинки са здравословна добавка към сутрешното мляко. Въпреки периода на престояване, те почти не губят витамоните си. Отвара от листата на боровинковия храст се използва за промиване – както вътрешно, така и външно – на пикочни пътища или пък възпалени наранявания.

В днешно време, въпреки развитието на медицината, все още редица европейски лекари се доверяват на вкусния плод при забавяне развитието на Алцхаймер и Паркинсон. В козметиката малките сладки топчета са в основата на множество кремове и мазила, дори и на разкрасителни отвари за пиене. Учени, билкари и алтернативни медици са единодушни – боровинката е плод на здраве и дълголетие.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Червените боровинки спират напълняването

Червената боровинка бори лошите мазнини, кръвната захар и холестерола. виж още »

Манго зарежда тялото с витамини и минерали

Хранителните показатели на мангото го правят най-продавания плод в света. виж още »

Сокът от моркови по-полезен от директната им консумация

Вместо да ядете моркови за здраве, изпийте една чаша фреш от тях и ще поддържате здравословно тегло и железен имунитет. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта