Регистрация

Бобовите култури понижават холестерола и кръвното

08 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 2803
Бобовите култури понижават холестерола и кръвното

Редувайте фасул, грах и леща всеки обяд и ще се радвате на строен силует и здраво тяло.

В Ренесанса се е считало, че бобът, лещата, грахта и други зърнени култури са храна за простолюдието, защото богатите са можели да си позволят дивечово месо, луксозни сирена и месни специалитети, а хората от провинцията са се препитавали с това, което земята им роди и успеят да си отгледат. Разбирането, че яденето на зърна е показател за нисък клас остава втълпяване до средата на ХХ век, когато разумният човек, не без помощта на медицината, започва да осъзнава, че растителните храни са бедни на вредни мазнини и се грижат както за здравето, така и за добрия външен вид.

Ново проучване за влиянието на бобовите храни върху организма е категорично, че растителните зърна са благодат за тялото. Те помагат за редуцирането на мастната тъкан, подобряват нивото на холестерола, зареждат с витамини и минерали, които са жизненонужни за правилните растеж, развитие и функциониране на клетки, тъкани, органи, като същевременно активизират мудния метаболизъм и приучават стомаха да се справя по-бързо и прецизно с тежките храни.

Ако си хапвате по една порция фасул, грах или леща на ден, няма да страдате от високо кръвно, категорични са експертите. Те препоръчват на обяд да се яде чорба от зърната или пък да се консумират в печен вариант, лишени от мазни запръжки и вредни термични обработки. Сварени например, в тях остават редица минерали – цинк, желязо, натрий, магнезий, калий и в по-малки дози йод и калции. Не са малко и витамините, които можете да подарите на тялото си, като му поднесете тези ястия във вид на супа или печен вариант. В букета от полезни вещества се крият витамин А, В, С, D, E, К и РР.

Ежедневната консумация на бобови ястия доказано понижава нивото на холестерола и кръвното налягане, като стимулира кръвоносните съдове да се прочистят от затлачвания. Благодарение на това се намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт. Освен това се подобрява оросяването на мозъка, а оттам и цялостната му функция. Нужни са ви само три седмици да си хапвате храни от тези култури и ще установите, че запомнянето е улеснено, концентрацията се е подобрила, а усещането за тонизираност се е повишило.

Бобовите култури са подходящи за диета и природосъобразен режим на хранене. Бедни на мазнини и въглехидрати и богати на фибри, те стимулират правилното и бързо разграждане на веществата, както и цялото изхвърляне на вредните съставки от организма. Подобряват перисталтиката, а фактът, че при тяхната преработка се изразходва голямо количество енергия, ги прави подходящи за топенето на мазнини. Освен това са силно засищащи и нискокалорични.

Затова замислете се дали не ви се хапва някоя бобена култура и поставете началото на един по-полезен и вкусен начин на живот, който можете да водите. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бабини методи за сваляне на кръвно с хранителни продукти

Народна медицина срещу високо кръвно с домашно приготвени илачи.   виж още »

10-те най-полезни хранителни растения в България

България е богата на полезни дарове от природата - вижте 10 от тях, които е добре да включваме в менюто си. виж още »

Бърза справка за полезните свойства на тиквеното семе

Семената от тиква са полезни за сърдечно-съдовата система, простатата, обмяната на веществата в организма и помагат при борба с чревни проблеми, косоп виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта