Регистрация

Белият шоколад многократно по-вреден от кафявия и черния

19 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 4912
Белият шоколад многократно по-вреден от кафявия и черния

Няколко блокчета бял шоколад ще заредят тялото ви с нужния му за деня калций, но ще ви тласнат към прогресивно напълняване, риск от развитие на диабет или инфаркт.

Шоколадът е враг на здравословното тегло, особено щом става въпрос за големи дози от него и консумация с постоянство. Дори и децата знаят простия закон, че ядат ли много десерти, ще станат дебели и тромави. Оказва се, че този елементарен принцип важи с особена сила за белия шоколад, който измества своя тъмен побратим от челното място на храните, изпълнени с рафинирана захар и наситени мазнини.

Макар и по-лек на вкус, белият шоколад съдържа 50% бяла захар, която е 2-3 пъти повече от тази, добавена в кафявия и 7-8 пъти повече от черния. Не е тайна, че бялата захар е един от основните виновници за натрупването на наднормено тегло. Тя е опасна за здравето в големи дози, като води до повишаване на кръвното налягане и развитие на диабет. Прието е, че една жена не бива да изяжда повече от 20 г на ден, а допустимата норма за мъжете е 30 грама.

Над 27% от белия шоколад са мазнини заради една от основните му съставки – какаовото масло. По-голямата част от тях са наситени, а те са друг тотален враг на стройната фигура и здравословния живот. Те се отлагат по стените на кръвоносните съдове и ги запушват. Освен неправилното оросяване на крайниците и студенина в пръстите допринасят за грозния ефект на разширените вени, повишаване на кръвното налягане и поява на риск от инфаркт. По-суетните трябва да са на ясно, че наситените мазнини се отлагат в проблемните зони на тялото, образувайки целулит, като лишават бедрата и седалището от природния им чар.

И накрая, все пак да споменем и полезната страна на белия шоколад. Това е неговото високо съдържание на калций – минерал особено нужен на тялото, за да си гарантира костна и зъбна здравина. Един от хранителните проблеми на съвременния човек е, че менюто му е бедно на този елемент, а хроничният му недостиг може да доведе до остеопороза или обща неустойчивост на костната система.  Само от 50 грама бял шоколад на ден възрастният организъм може да си набави нужния му за деня калции. Но това не трябва да бъде оправдание за да се изяжда по половин бял шоколад на ден. 

За сметка на това колкото по-тъмен е шоколада, толкова по-високо е нивото на каков прах в него (не го бъркайте с какаовото масло). Не е тайна, че чистото какао пък понижава нивото на кръвното налягане и помага при борбата с лошия холестерол. Освен това има тонизиращ ефект и активизира мозъчната дейност. Така че не се подвеждайте по чистия вид и лекия вкус на белия шоколад. Определено е по-вреден!

 

Ако след прочетената статия ви се хапва нещо шоколадово - ето няколко рецепти:

Бърз шоколадов десерт

Бисквити с парченца шоколад и ядки

Шоколадов сладкиш за влюбени

Бонбони с шоколадов ликьор

Банани в шоколад и натрошени бисквити

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

25 грама черен шоколад дневно за перфектно здраве и фигура

Тъмните шоколади провокират вталяването, мозъчната дейност и поддържат в норми кръвното налягане. виж още »

Какао против хронична умора

Черният шоколад ни прави бодри, жизнени и уравновесени. виж още »

Пристрастяваме се към яденето на шоколади и сладкиши

Холандски учени доказаха, че захарта е наркотик, който пристрастява със силата на алкохола и цигарите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта